Tort Mikado!

minia

Member
Lut 1, 2006
74
0
0
Szukajac przpisu na tort z okazji 50 urodzin mojej mamy znalazlam ten przepis na Wielkim Żarciu(http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis12579.html)-zrobilam i zrobil furrore.Jest pyszny, latwy w wykonaniu, moze odrobinke pracochlonny (sporo plackow- trzeba powalkowac), alo warto troche wysilku w niego wlozyc-bo starcone kalorie przy walkowaniu zwroca sie na pewno przy jego konsumpcji! Jeszcez raz serdecznie polecam.
Mozna go śmiało piec z polowy porcji (jako ciasto), w okraglej (ale sporej) foremce lub prostokatnej blaszce-wszystko zalezy od nas jakiej wysokosci chcemy i jaki efekt: ciasta lub tortu.

Ciasto:
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
1 jajko,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody( zalać odrobiną gorącej wody),
70-80 dag mąki.

Masa I:
1 litr śmietany kremówki,
1/2 szklanki cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 śmietan-.fixsy.

Masa II:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki,
1 l mleka,
25 dag masła.

Do bitej śmietany można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny. Masa będzie sztywniejsza.

Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę śmietany. Rozwałkować na cienkie placki ( listeczki- mojej teściowej wychodzi 16 sztuk) leciutko podsypując mąką. Wylepić ciastem dno tortownicy. Piec na złoty kolor w temp. 185ºC.

Masa I:ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixsem. Schłodzić.

Masa II:
jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Schłodzić. Utrzeć masło i dodawać budyń.

Placki przekładać na przemian bitą śmietaną i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Placki są suche i miękną od kremu.

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Placki najlepiej piec w 2 lub 3 tortownicach o tych samych wymiarach ( ja piekę na samych spodach bez obręczy). Tort najlepiej składać w obręczy od tortownicy ponieważ placki rosną wszerz. Obręcz powoduje, że brzegi są idealnie równe.

Potem wkleje swoje fotki!

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Upiekłam 10 placków. Są trochę powyginane i nie wiem czy da się je ładnie uformować. Oto one:

Załączniki

• Zdj_cie001.jpg
    Zdj_cie001.jpg
    390.5 KB · Wyświetleń: 2
  • Zdj_cie001.jpg
    Zdj_cie001.jpg
    390.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Spotkałam się z sugestiami, ze może być za słodki, lub mdły przez te masy, ale zawsze za pierwszym razem staram się zrobić tak, jak w przepisie- potem czas na wariacje.
Dziękuję za podanie tego przepisu - zaintrygował mnie. I świątecznie pozdrawiam. Ps. Czy tak wyglądały te placki czy coś schrzaniłam?

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Te placki tak i u mnie wyglądały.Po nałożeniu masy się uformują,bo zmiękną,ale nie wstawiaj od razu do lodówki.
daumen.gif

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Tak wygląda - nie jestem chyba artystką od dekoracji - alem się starała

Załączniki

• Zdj_cie006.jpg
    Zdj_cie006.jpg
    385.6 KB · Wyświetleń: 1

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Sie robi AgusiuSz.
Tort jest pyszny, ale bardzo syty. "Załatwiłam" biesiadników na początku zbyt grubymi kawałkami tortu, trzeba kroić cienkie plasterki. Jest więc bardzo "wydajny" na duże imprezy. Naprawdę polecam. Zaraz wstawię zdjęcie rozkrojonego - wygląda imponująco.

Załączniki

• Zdj_cie008.jpg
    Zdj_cie008.jpg
    24.2 KB · Wyświetleń: 2

minia

Member
Lut 1, 2006
74
0
0
Przepraszam ze dopiero teraz ale przez przedsiwteczne zammmieszanie wklejam fotki dopierao teraz:

Załączniki

• IMG_0139.JPG
    IMG_0139.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_0105.JPG
    IMG_0105.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_0140.JPG
    IMG_0140.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_0144.JPG
    IMG_0144.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 2

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ajć... miałam na myśli poprawienie tamtego posta ze zdjęciami, ale teraz dopiero do mnie doszło że ty jako dość nowy forumowicz jeszcze nie masz takiej mozliwości.
Jakiś moderator jak tu zajrzy z pewnością poprawi
daumen.gif
bo i frigg wyżej też rozjechała
zwinker2.gif

minia

Member
Lut 1, 2006
74
0
0
O dzieki za podpowiedz!
Korzystam z forum juz od bardzo dawna, ale faktycznie tort mikado jest moim pierwszym przepisem jaki odwazylam sie tu zamiescic, no i pierwsze fotki
icon_biggrin.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dostępność funkcji forum zależna jest od ilości napisanych postów. Od 500 zdaje się jest się złotym użytkownikiem i wtedy wszystkie funkcje są już dostępne. Tak wiec nie krępuj się i pisz często i fotki zamieszczaj bo widać że masz cukiernicze zdolności
daumen.gif
tort śliczny
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy