Szukajac przpisu na tort z okazji 50 urodzin mojej mamy znalazlam ten przepis na Wielkim Żarciu(http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis12579.html)-zrobilam i zrobil furrore.Jest pyszny, latwy w wykonaniu, moze odrobinke pracochlonny (sporo plackow- trzeba powalkowac), alo warto troche wysilku w niego wlozyc-bo starcone kalorie przy walkowaniu zwroca sie na pewno przy jego konsumpcji! Jeszcez raz serdecznie polecam.
Mozna go śmiało piec z polowy porcji (jako ciasto), w okraglej (ale sporej) foremce lub prostokatnej blaszce-wszystko zalezy od nas jakiej wysokosci chcemy i jaki efekt: ciasta lub tortu.
Ciasto:
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
1 jajko,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody( zalać odrobiną gorącej wody),
70-80 dag mąki.
Masa I:
1 litr śmietany kremówki,
1/2 szklanki cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 śmietan-.fixsy.
Masa II:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki,
1 l mleka,
25 dag masła.
Do bitej śmietany można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny. Masa będzie sztywniejsza.
Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę śmietany. Rozwałkować na cienkie placki ( listeczki- mojej teściowej wychodzi 16 sztuk) leciutko podsypując mąką. Wylepić ciastem dno tortownicy. Piec na złoty kolor w temp. 185ºC.
Masa I:ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixsem. Schłodzić.
Masa II:
jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Schłodzić. Utrzeć masło i dodawać budyń.
Placki przekładać na przemian bitą śmietaną i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Placki są suche i miękną od kremu.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Placki najlepiej piec w 2 lub 3 tortownicach o tych samych wymiarach ( ja piekę na samych spodach bez obręczy). Tort najlepiej składać w obręczy od tortownicy ponieważ placki rosną wszerz. Obręcz powoduje, że brzegi są idealnie równe.
Potem wkleje swoje fotki!
Mozna go śmiało piec z polowy porcji (jako ciasto), w okraglej (ale sporej) foremce lub prostokatnej blaszce-wszystko zalezy od nas jakiej wysokosci chcemy i jaki efekt: ciasta lub tortu.
Ciasto:
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
1 jajko,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody( zalać odrobiną gorącej wody),
70-80 dag mąki.
Masa I:
1 litr śmietany kremówki,
1/2 szklanki cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 śmietan-.fixsy.
Masa II:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki,
1 l mleka,
25 dag masła.
Do bitej śmietany można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny. Masa będzie sztywniejsza.
Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta na makaron. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę śmietany. Rozwałkować na cienkie placki ( listeczki- mojej teściowej wychodzi 16 sztuk) leciutko podsypując mąką. Wylepić ciastem dno tortownicy. Piec na złoty kolor w temp. 185ºC.
Masa I:ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixsem. Schłodzić.
Masa II:
jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Schłodzić. Utrzeć masło i dodawać budyń.
Placki przekładać na przemian bitą śmietaną i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Placki są suche i miękną od kremu.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Placki najlepiej piec w 2 lub 3 tortownicach o tych samych wymiarach ( ja piekę na samych spodach bez obręczy). Tort najlepiej składać w obręczy od tortownicy ponieważ placki rosną wszerz. Obręcz powoduje, że brzegi są idealnie równe.
Potem wkleje swoje fotki!