Tort miodowy z cytrusową nutką

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Witam już po świętach :mniam: Tak, to prawda. Torcik jest bardzo miodowy i bardzo puszysty. No i lemoncurdowy Tylko że mnie z podanej porcji wyszły 3 placki, a nie sześć. Co prawda, troche większe niż kartka A4, ale i tak cieńsze nie mogłyby być. Może niedokładnie odważyłam składniki? Gdyby było odrobinę gęściejsze ... ale pyszny był bardzo i taki niespotykany. Nawet nie zdazyłam cyknąć zdjęcia. No, ale mój był skromniej udekorowany. Kandyzowany melon i skórka pomarańczowa pokrojona pospolicie - w kosteczkę. Pychotka. Juz mnie proszono Elu o twój przepis. :blume:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
janie
jak że się cieszę że Ci smakował! :dance:
Hm... w sprawie tej normy... bo u mnie jak widać 6 placków, nawet były okruchy, które pałaszowała moja córcia. Co prawda, walkowalam na grubość papieru też, mąką dużo podsypywalam..... A jaka pojemność szklanki? Bo moja 250 ml. Może to zadziałało? :

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Tak po prawdzie - to chyba szklanka była typowa : Jeszcze raz przemierzę, bo ciasto zamierzam powtórzyć, i to szybko, wałkowałam od razu na papierze do pieczenia. Możliwe, że z tą szklanką było coś nie teges. Jak dla mnie, to lepiej jest odmierzać w jedn. wagi, bo mam bardzo dokładną. Gdybyś tak przy okazji (bez pospiechu) zważyła te 2 szklanki maki to bardzo będę wdzięczna. Warto torcik dopracować i zrobię to, bo chcę aby z wyglądu też był taki jak Twój. Może wyjdzie chociaz 5 placków - i to by wystarczyło.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
janie
Ja tak pomyslalam, moze nasze maki roznia sie? : Bo wiem, ze z amerykanskich przepisow to inaczej wychodzi. Zamierzam tez zrobic w bliskim czasie, to dokladnie wszysko odwaze
icon_smile.gif
A ja walkowalam prosto na stole, na walku przenosilam na mate sylikonowa i na niej pieklam. Ciasto troche rwalo sie, ale to nie mialo znaczenia w wyniku
icon_smile.gif

kamila
Ano wlasnie - nie ma! I takie puszyste
icon_smile.gif
Kamilo, jesli gosci bedzie troche wiecej, to moze zrob 1,5 normy lub 2, skoro u janie tak wyszlo? Bo szkoda by bylo, gdyby za malo wyszlo. A upieczone placki to mozna przechowywac dluzej bez problemu.

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Kusi mnie ten tort.
Ale mam obsesję niejedzenia surowych jaj
icon_sad.gif
.
Przy gotowaniu/ubijaniu jajek na parze jaką maja temperaturę? Wie ktoś?

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Dzięki Kamila, ale i tak zrobie próbę. Z termometrem :dump:

Przynajmniej szczerze mówię, że mam fobie surowych jaj - nie wypieram się. To pół biedy, najgorsi sa ci, którzy nie widzą swojego wariactwa. ;)

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
kamila
Jest raczej lejacy niz gesty, ale nie woda - nie wiem, u nas to smietana 8-12 procentowka taka. (bo taki do uzycia codziennego robie z mniejsza iloscia soku). Po zlaczeniu z ubita smietana bedzie dobry - w sam raz do nasaczania takich plackow
icon_smile.gif

Nadia
Ojej... no szkoda, ze sie nie mozesz odwazyc na to... ale zawsze mozna prosto ubic smietanke z cukrem pudrem i sokiem i skorka cytrynowymi
icon_smile.gif
i jaj nie ma, a krem - jest
icon_smile.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
No własnie, mnie tez tak rosły, a na fotce Elki wyglądaja na chrupkie. Chciałabym dopiąć tego ideału. Ciasto było pyszne, ale mam wrażenie, że to Elkowe musi być troszke inne w smaku... :handclaps:

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,781
113
kamila
Ciesze się, ze smakowal
icon_smile.gif
No i wygląd bardzo, a bardzo apetyczny
icon_smile.gif

kamila
janie'
Dziewczyny, nawet nie wiem, dlaczego u mnie tak sie udalo <!--emoid:dontknow:--><!--endemo--> Bralam bardzo ciemny miod (mam az z pozazeszlego roku - gryczany, teraz to tylko do wypiekow go klade) no i maka u mnie byla wedlug gradacji- 550D (taka zwykla, co idzie na nalesniki, bliny, kolduny, pierogi). Moze w tym przyczyna? Bo po upieczeniu placki u mnie byly twarde i cienkie. I walkowali sie dobrze i na bardzo cienko... a jak dlugo trzymalyscie w lodowce?

hazo
tak, jajka dodac do goracej masy i bardzo intensywnie mieszac
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Tylko że mnie z podanej porcji wyszły 3 placki, a nie sześć. Co prawda, troche większe niż kartka A4, ale i tak cieńsze nie mogłyby być. Może niedokładnie odważyłam składniki?
A ja się nie dziwię, że wyszły Ci tylko 3 placki. Ja mam przepis na ciasto z masą migdałową (jest tutaj), gdzie składniki na placki są prawie takie same. Ja z tej ilości robię też 3 bardzo cienko rozwałkowane placki. Robiąc ten torcik chyba zwiększę ilości o 50%. Do swojego ciasta też wałkuję od razu na pergaminie rozłożonym na blaszce.

kamila

Member
Wrz 13, 2004
11,874
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy