Tort miodowy z cytrusową nutką

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Dzięki dziewczyny za Wasze rady. Ciasto stoi w lodówce i przegryza się.
Nie wiedziałam, że śmietanę ubija sie na najwyzszych obrotach. Zrobiłam wg Waszych wskazówek iiiii... prawie jej nie przebiłam.
icon_lol.gif

W sumie ona wmieszana w te mase cytrynową straciła swoją gęstość więc niepotrzebnie panikowałam. Jedno bym zmieniła w opisie wykonania, żeby jajka wlewać do masy cytrynowej rozkłócone, bo nie ma wowczas ryzyka, że białko jajka się zetnie i będą latały gluty, tak jak mi się ścieło.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dla tych co się boją surowych jajek zapomniałam napisać o mojej ostatniej modyfikacji. Moja siostra jest w ciąży, więc nie chciałam jej niepotrzebnie narażać. Kurd zrobiłam w następujący sposób: Z wymieszanego soku ze skórką odlałam pół szklanki, wymieszałam to z dwoma żółtkami i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Resztę soku zagotowałam z cukrem i wlałam do tego miksturę żółtkowo - jajeczną, wymieszałam i gotowałam do konsystencji budyniu, na koniec wmieszałam masło tak jak w przepisie. Moje modyfikacje dotyczą tylko zmiany ilości jajek i dodatku mąki, szczerze mówiąc różnicy w smaku nie zauważyłam w porównaniu z oryginałem, tak mi jest wygodniej i tej wersji będę się trzymać. Goście byli zachwyceni i tort bardzo szybko zniknął. Przepis poszedł dalej
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Pycha! Zrobiłam znów na urodziny dziecka.
Polecam osobnikom nie gustującym w tortach z kremami maślano-budyniowymi.
Aromaty cytrynowo-miodowe świetnie się uzupełniają. Można delikatnie zmniejszyć ilość cukru, bo jednak wychodzi ciut słodkie.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ależ pięknie i apetycznie wygląda, aż zazdroszczę i ślinka mi leci...
mniam.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dzięki dziewczyny
icon_smile.gif
, wbrew pozorom nie ma przy nim tak dużo pracy, bo wszystko rozkłada się w czasie, a jak ma się dwie blachy, to pieczenie idzie migiem, jeden placek się piecze, drugi w tym czasie wałkuje, ja swoje placki piekę przez 5 minut w temperaturze 180 stopni C.

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Tort piekłam dwa razy. Jest pyszny - leciutki jak chmurka, słodziutko-kwaskowy. Wzbudził ogólny zachwyt gości i domowników. Dzięki możliwości przygotowania placków i curdu wcześniej jest faktycznie mało problematyczny. Trzeba tylko sobie wypracować technikę wałkowania placków i dać mu się porządnie przegryźć.
Dziękuję, Elka, za przepis
cvety.gif
Z Twoich przepisów aż żal nie korzystać
icon_smile.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Wyciągam, bo coś czuję, że na Święta jak znalazł będzie
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Wszyscy piszą o cieście i plackach, natomiast nikt o kremie.
icon_smile.gif
Z ciastem najmniejszych kłopotów nie miałam, przeliczyłam tylko prostokąt na tortownicę 28 cm. Mam za to pietra przed kremem. Jakoś wydaje mi się tej masy niewiele. Starcza jej na te 6 placków? Wieczorem będę przekładać.
Śmietankę dam pół na pół 30 i 36%. Mam niedobre doświadczenia ze niektórymi śmietankami, chyba są mniej tłuste niż deklarowano i nie chcą się ubijać na sztywno.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Buko kremu starczy i na 10 placków (bo ja zwykle cieniej wałkuję), jego nie musi być dużo, jest wyrazisty w smaku i wszystko ładnie mięknie jak postoi. Śmietankę zawsze daję 36% Łowicką, tą w żółtym kartoniku.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Dzieki, Izoldo, bo juz się wahałam, czy nie robić z 1,5 porcji.
icon_smile.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja zwykle ważę krem, żeby mi na te ostatnie placki nie zabrakło, ale jak wałkowałaś na sześć, to sobie poradzisz bez tego
icon_smile.gif
.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
icon_smile.gif
A ja ważyłam ciasto przy dzieleniu na placki.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Elka
bussi.gif
Ostatni kawałek tego pysznego ciasta, bardzo pasującego do zimowych świąt, lekkiego, z orzeźwiającym cytrusowym smakiem i aromatem. Tegoroczny hit.
Tort_miodowy_z_cytrusow__nutk_.jpg

Załączniki

• Tort_miodowy_z_cytrusow__nutk_.jpg
    Tort_miodowy_z_cytrusow__nutk_.jpg
    71.3 KB · Wyświetleń: 3

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Izoldo dzieki Ci za wiernosc temu tortowi
icon_smile.gif

Buko, jak sie ciesze, ze przypadl Ci do gustu
icon_smile.gif
super
icon_smile.gif

To jeszcze wstawię swoj torcik, tyle ze robiony nie teraz
icon_smile.gif

1003.jpg

1009.jpg

i jeszcze przekroj - tyle, ze mase robilam nie z kurdem pomaranczowym, ale z mrozonymi tartymi truskawkami
icon_smile.gif

1011.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy