skladniki na forme o srednicy 28 cm
3 jajka
125 g +2 lyzki cukru
50 g maki
50 g +1 lyzka maki ziemniaczanej
poltorej lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki dobrego ciemnego kakao
15 pralinek Mon Cheri
1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
1 litr slodkiej smietany kremowki 30%
2 op cukru waniliowego
4 op usztywniacza do smietany (np Dr. Oetker)
wisienki koktajlowe i starta czekolada do dekoracji
najpierw przygotowujemy biszkopt. 3 jajka ubijamy mikserem z 125 g cukru przez kilka minut. nastepnie dodajemy do masy make, 50 g maki ziemniaczanej, proszek do pieczenia i kakao, wszytko razem dokladnie mieszamy, wylewamy mase do formy i pieczemy ok 25-30 min w 175 stopniach.
wystudzony biszkopt przeciac jeden raz poziomo. dolny placek otoczyc kolkiem od formy i malym nozem pogniesc pralinki wprost nad biszkoptem, tak aby likier kapal na caly biszkopt.
wisnie osaczyc na druszlaku a sok zlapac do garnka. odlac pol szklanki soku i rozmieszac w nim lyzke maki ziemniaczanej a reszte soku zagotowac z 2 lyzkami cukru. do ugotowanego soku wlac rozmieszany kompot z maka i ugotowac jak kisiel. do tego wrzucic wisnie i wymieszac. goraca mase wylac na biszkopt i rozkruszone pralinki. odstawic do wystudzenia.
0,4 litra smietany ubic z 1 op cukru waniliowego i 2 op usztywniacza. ubita smietana posmarowac wisnie, nalozyc na to drugi placek. ubic reszte smietany z cukrem i usztywniaczami, posmarowac caly tort, zrobic ozdobne kleksiki. przed podaniem udekorowac starta czekolada i wisienkami koktajlowymi.
smacznego

3 jajka
125 g +2 lyzki cukru
50 g maki
50 g +1 lyzka maki ziemniaczanej
poltorej lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki dobrego ciemnego kakao
15 pralinek Mon Cheri
1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
1 litr slodkiej smietany kremowki 30%
2 op cukru waniliowego
4 op usztywniacza do smietany (np Dr. Oetker)
wisienki koktajlowe i starta czekolada do dekoracji
najpierw przygotowujemy biszkopt. 3 jajka ubijamy mikserem z 125 g cukru przez kilka minut. nastepnie dodajemy do masy make, 50 g maki ziemniaczanej, proszek do pieczenia i kakao, wszytko razem dokladnie mieszamy, wylewamy mase do formy i pieczemy ok 25-30 min w 175 stopniach.
wystudzony biszkopt przeciac jeden raz poziomo. dolny placek otoczyc kolkiem od formy i malym nozem pogniesc pralinki wprost nad biszkoptem, tak aby likier kapal na caly biszkopt.
wisnie osaczyc na druszlaku a sok zlapac do garnka. odlac pol szklanki soku i rozmieszac w nim lyzke maki ziemniaczanej a reszte soku zagotowac z 2 lyzkami cukru. do ugotowanego soku wlac rozmieszany kompot z maka i ugotowac jak kisiel. do tego wrzucic wisnie i wymieszac. goraca mase wylac na biszkopt i rozkruszone pralinki. odstawic do wystudzenia.
0,4 litra smietany ubic z 1 op cukru waniliowego i 2 op usztywniacza. ubita smietana posmarowac wisnie, nalozyc na to drugi placek. ubic reszte smietany z cukrem i usztywniaczami, posmarowac caly tort, zrobic ozdobne kleksiki. przed podaniem udekorowac starta czekolada i wisienkami koktajlowymi.
smacznego