Tort Mon Cheri

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
skladniki na forme o srednicy 28 cm

_610278_n.jpg



3 jajka
125 g +2 lyzki cukru
50 g maki
50 g +1 lyzka maki ziemniaczanej
poltorej lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki dobrego ciemnego kakao
15 pralinek Mon Cheri
1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
1 litr slodkiej smietany kremowki 30%
2 op cukru waniliowego
4 op usztywniacza do smietany (np Dr. Oetker)
wisienki koktajlowe i starta czekolada do dekoracji

najpierw przygotowujemy biszkopt. 3 jajka ubijamy mikserem z 125 g cukru przez kilka minut. nastepnie dodajemy do masy make, 50 g maki ziemniaczanej, proszek do pieczenia i kakao, wszytko razem dokladnie mieszamy, wylewamy mase do formy i pieczemy ok 25-30 min w 175 stopniach.

wystudzony biszkopt przeciac jeden raz poziomo. dolny placek otoczyc kolkiem od formy i malym nozem pogniesc pralinki wprost nad biszkoptem, tak aby likier kapal na caly biszkopt.

wisnie osaczyc na druszlaku a sok zlapac do garnka. odlac pol szklanki soku i rozmieszac w nim lyzke maki ziemniaczanej a reszte soku zagotowac z 2 lyzkami cukru. do ugotowanego soku wlac rozmieszany kompot z maka i ugotowac jak kisiel. do tego wrzucic wisnie i wymieszac. goraca mase wylac na biszkopt i rozkruszone pralinki. odstawic do wystudzenia.

0,4 litra smietany ubic z 1 op cukru waniliowego i 2 op usztywniacza. ubita smietana posmarowac wisnie, nalozyc na to drugi placek. ubic reszte smietany z cukrem i usztywniaczami, posmarowac caly tort, zrobic ozdobne kleksiki. przed podaniem udekorowac starta czekolada i wisienkami koktajlowymi.

smacznego
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Ruzia śliczny,apetyczny-rewelacja :anbetung:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy