Tort obłęd w buzi

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Nutka @ 13 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=362076Właśnie tak jest
icon_mrgreen.gif
po prostu obłęd w buzi
daumen.gif
Podpisuję się po listą oh i ah-pycha tort

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Witam

Właśnie przekopuję się przez cincin w poszukiwaniu inspiracji na niedzielne spotkanie z przyjaciółmi i przepis na ten tort bardzo mnie zaciekawił.
Powiedzcie mi proszę, czy kostka masła wystarcza żeby połączyć wszystkie składniki? Czy sok z jabłek nie powoduje rozmoczenia masy. Może dla pewności warto dodać troszkę żelatyny?
Jak sądzicie, czy gdybym zamiast przekrawać biszkopt zrobiłą jeden cienki i na niego wyłożyła całą masę, tak aby powstało coś w rodzaju krajanki - miałoby to sens, czy lepiej smakuje jako warstwowy, przekładany tort?

pozdrawiam
Basia

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Do zrobienia do kolejki tylko ciekawe co z tego będzie bo mi torty zwykle nie wychodzą aż się boję ale ten kusi

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Iguana @ 18 Sep 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=883 Tort obłęd w buzi

Składniki kremu utrzec na masę która oczywiście nie ma szans być jednolitym kremem.
Witam:)

Zgodnie z planem zrobiłam w sobotę ten tort na wczorajsze świętowanie (później wkleję fotki).

Wszystko pięknie, tort wyszedł przepyszny, goście pozytywnie zaskoczeni, ale mam dwa pytania.
Po pierwsze - ilość jabłek.
W przepisie jest 6 szt., ja obrałam 5 średnich, po starciu 3 sztuk wstrzymałam dalsze tarcie bo już miałam miskę pełną jabłek.
Utarłam masło z czekoladą, dodałam te 3 starte jabłka i nijak nie chciało mi się to wszystko połączyć, nawet z grubsza, więc dolałam opakowanie - 200 ml - kremówki i wtedy powstał krem o konsystencji pozwalającej na przełożenie nim biszkoptu.
Pozwoliłam też sobie na małą modyfikację i próćz śliwek i rodzynek dodałam też pokrojone migdały.

Podsumowując- tort jest pyszny, jeszcze nie raz będzie gościł na moim stole ( muszę mojej Mamie przepis podrzucić), tylko nie wiem, czy ja coś źle zrozumiałam czy moze jabłka miałam jakieś trefne...?
gruebel_2.gif

pozdrawiam serdecznie
Basia

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Czy mogą być inne jabłka niż antonówki?
A ścierać je na tarce o grubych czy małych-drobnych oczkach?
Proszę o szybką odpowiedź
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
-magda- @ 16 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=396237Czy mogą być inne jabłka niż antonówki?
A ścierać je na tarce o grubych czy małych-drobnych oczkach?
Proszę o szybką odpowiedź
icon_smile.gif
W żaden sposób antonówek dostać nie mogłam gdy robiłam ten torcik. Dałam więc twarde, które soku nie puszczały i tarłam na drobnych oczkach. W dodatku rosnące niedaleko domku mojej cioci przy drodze (a drzewo niczyje)
icon_razz.gif

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Najważniejsze by soku nie miały. Masa nie daje się połączyć na kremową konstystencję, będzie lekko grudkowata.
Oj zrób, bo przepyszny
icon_razz.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy