- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0
Przepis z ukraińskiej gazety
Ciasto:
* 6 jajek
* 300 g cukru
* 1,5 szklanki orzechów włoskich
* 250 g mąki
* 1 łyżka (stołowa) proszku do pieczenia
* 100 ml wody
Krem:
* 400 g masła
* 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
* skórka otarta z cytryny
* 1 łyżka spirytusu
* czekolada
Ciasto: Ubić białka z połową cukru. Oddzielnie ubić ubić żółtka z drugą połową cukru, dolewając wodę. Podsuszone i zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mieszaniny suchych produktów dodać ubite żółtka i pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do kwadratowej formy 20x22 i piec przez ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni
Upieczone i wystudzone ciasto należy przeciąć na trzy blaty, które smarujemy kremem
Krem: Masło dobrze utrzeć mikserem, dodając stopniowo mleko skondensowane. Dodać również spirytus i skórkę z cytryny.
Żeby ciasto ładnie wyglądało, należy boki posmarować kremem a na wierzch dać polewę z czekolady
( ja nie dawałam polewy czekoladowej, ilość masła w kremie zmniejszyłam do 250 g, cukru w cieście do 200g. Piekłam trzy oddzielne blaty w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut. Zamiast spirytusu dałam koniak)