- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83
Tak nazwałam tort, który zrobiłam z okazji Dnia Matki. Taką
dekorację tortu można wykorzystać z okazji innych świąt, np. walentynek.
Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki dobrego, ciemnego kakao (dałam DecoMorreno)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić całe jaja na parze, dodawać stopniowo cukier. Zdjąć z ognia, miksować
cały czas, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Ubijając jajka na parze należy
pamiętać, że temperatura masy jajecznej nie może przekroczyć 40 stopni.
Wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przesiać przez sito. Suche
składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć.
Dużą tortownicę (26 - 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy
pozostawić suche (nie smarować tłuszczem). Wylać ciasto do formy i wstawić do
nagrzanego wcześniej piekarnika 160 stopni. Piec 40/50 min. zwiększając
stopniowo temperaturę do 180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić
na trzy części.
Krem:
Przepis na krem przetłumaczyła z włoskiego Linn. Link:
www.cincin.cc/index.php?showtopic=24498
Ja zrobiłam tak:
3 serki mascarpone (każdy po 250 g)
1 mleko skondensowane słodzone (533 g)
Dobrze schłodzone serki ucieramy z mlekiem skondensowanym. Ilość mleka można
dowolnie regulować według własnych upodobań.
Kremem przełożyć biszkopt i dobrze schłodzić.
Dekoracja wykonana jest z masy cukrowej, link:
www.cincin.cc/index.php?showtopic=414
Dołączam kilka zdjęć. Pzdr.

dekorację tortu można wykorzystać z okazji innych świąt, np. walentynek.
Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki dobrego, ciemnego kakao (dałam DecoMorreno)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić całe jaja na parze, dodawać stopniowo cukier. Zdjąć z ognia, miksować
cały czas, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Ubijając jajka na parze należy
pamiętać, że temperatura masy jajecznej nie może przekroczyć 40 stopni.
Wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przesiać przez sito. Suche
składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć.
Dużą tortownicę (26 - 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi tortownicy
pozostawić suche (nie smarować tłuszczem). Wylać ciasto do formy i wstawić do
nagrzanego wcześniej piekarnika 160 stopni. Piec 40/50 min. zwiększając
stopniowo temperaturę do 180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić
na trzy części.
Krem:
Przepis na krem przetłumaczyła z włoskiego Linn. Link:
www.cincin.cc/index.php?showtopic=24498
Ja zrobiłam tak:
3 serki mascarpone (każdy po 250 g)
1 mleko skondensowane słodzone (533 g)
Dobrze schłodzone serki ucieramy z mlekiem skondensowanym. Ilość mleka można
dowolnie regulować według własnych upodobań.
Kremem przełożyć biszkopt i dobrze schłodzić.
Dekoracja wykonana jest z masy cukrowej, link:
www.cincin.cc/index.php?showtopic=414
Dołączam kilka zdjęć. Pzdr.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: