tort smietanowo - orzechowy

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
moja mama bardzo czesto robi torty - ciagle ktos z rodzinki dzwoni i mowi "Basiu jestes specjalistka upiecz"
ostatnio kolezance wyszukiwalam sprawdzone
i pomyslalam ze i z wami sie nimi podziele (niestety nie mam zdjec, ale jak sama je bede piec to pewnie zrobie)

Tort smietanowo orzechowy
na mala tortownice(ewent srednia)

ciasto:
200 g masla
3 jajka
200 g cukru
250 g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

krem i nadzienie:
25 g mlecznej czekolady
200 g smietany
4 lyzki dzemu pomaranczowego
lyzeczka soku z pomaranczowego
2 g zelatyny instant
1/2 opakowania cukru waniliowego
25 g cukru pudru
100 g zmielonych orzechow najlepiej laskowych

dekoracja:
100 g smietany
lyzeczka cukru pudru
1/2 opakowania smietanfixu
12 orzechow laskowych
10 plasterkow z pomaranczy (jesli nie chcesz mozna je zastapic np platkami migdalowymi bo one ida na boki tortu)

przygotowanie
ciasto
maslo stopic ostudzic , bialka ubic z 1/2 cukru i szczypta soli na sztywna piane. zoltka otrzec z reszta cukru i maslem na pulchna mase
dodac piane z bialek, delikatnie zamieszac lyzka, przesiana make z proszkiem do pieczenia wsypad co masy i wlac do wysmarowanej tluszczem i bulka tarta tortownicy
piec 35 - 40 min w temp 180 st jak wystygnie przekroic na 3 krazki

czekolade pokruszyc stopic w kapieli wodnej
dodac 2 lyzki smietany dokladnie wymieszac, czekolada posmarowac 1 krazek ciasta przestudzic
dzem utrzec z sokiem podgrzac posmarowac drugi krazek

krem: zelatyne rozpuscic pozostala smietane ubic z cukrem waniliowym i cukrem pudrem dodac zelatyne dalej ubijac wsypac orzechy wymieszac delikatnie odstawic na 10 min
krem podzielic na 2 czesci
jedna posmarowac na krazku z czekolada druga na krazku z dzemem
wszystkie krazki zlozyc

dekoracja
smietane ubic z cukrem pudrem i smietanfixem
tort wysmarowac smietana udekorowac boki plasterkami pomaranczy przekrojonymi na pol albo obsypac migdalami
orzechy pokroic w plasterki i udekorowac wierzch tortu

hansenjoasia

Member
Cze 18, 2006
5
0
0
Brzmi suuuuper!!!! Smietanka, orzechy i czekolada uwielbiam to polaczenie i jeszcze to polaczenie tez uwielbiam ze przepis pochodzi od mamy!!!! Zapisuje i zamierzam upiec w najblizszym czasie.

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Kusisz, Agatko, kusisz... Ni ma wyjscia trza sprobowac. No i tak tego sporbuje tamtego a dupencja rosnie. Musze sie podzieli wynikami eksperymentu z kremem do tortow. otoz aby troche niesc kalorie, zamiast kremu ubilam sniezka na wode, dosypalam kakao, cukru troszke, dalam zelatyny i wodeczki. Powiem wam ze nawet byl dobry, lzejszy, piankowy troche. Mysle jednak ze ten twoj Agatko jest o cale niebo lepszy.

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
hofi moja mama na jeden tekst na rosnace 4 litery " a co wolno mi"

a kawalek tortu to po prostu jeden dluzszy spacer
icon_smile.gif
i juz spalony

tort rzeczywscie jest bardzo dobry
icon_smile.gif

tylko nie polecam orzeszkow ziemnych nie solonych, raz sprobowalysmy i to nie bylo to,
jednak laskowe sa najlepsze

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Agatka @ 16 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=363922hofi moja mama na jeden tekst na rosnace 4 litery " a co wolno mi"

a kawalek tortu to po prostu jeden dluzszy spacer
icon_smile.gif
i juz spalony
tort rzeczywscie jest bardzo dobry
icon_smile.gif

tylko nie polecam orzeszkow ziemnych nie solonych, raz sprobowalysmy i to nie bylo to,
jednak laskowe sa najlepsze
Pociszam sie ze jak sie cos gotuje i piecze to tez sie spala kalorie
rofl.gif

mrs_koel

Member
Maj 28, 2007
7
0
0
icon_smile.gif
Zrobiłam ten tort ostatnio, mężowi na 30 urodziny. Przepis jest bardzo fajny i łatwy, ale zachciało mi się eksperymentować i zamiast mielonych orzechów laskowych (nie znalazłam gotowych a nie mam żadnego sprzętu do ich zmielenia) dałam zmielone migdały, co niestety zubożyło smak... Następnym razem będę się trzymać przepisu;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy