- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
moja mama bardzo czesto robi torty - ciagle ktos z rodzinki dzwoni i mowi "Basiu jestes specjalistka upiecz"
ostatnio kolezance wyszukiwalam sprawdzone
i pomyslalam ze i z wami sie nimi podziele (niestety nie mam zdjec, ale jak sama je bede piec to pewnie zrobie)
Tort smietanowo orzechowy
na mala tortownice(ewent srednia)
ciasto:
200 g masla
3 jajka
200 g cukru
250 g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
krem i nadzienie:
25 g mlecznej czekolady
200 g smietany
4 lyzki dzemu pomaranczowego
lyzeczka soku z pomaranczowego
2 g zelatyny instant
1/2 opakowania cukru waniliowego
25 g cukru pudru
100 g zmielonych orzechow najlepiej laskowych
dekoracja:
100 g smietany
lyzeczka cukru pudru
1/2 opakowania smietanfixu
12 orzechow laskowych
10 plasterkow z pomaranczy (jesli nie chcesz mozna je zastapic np platkami migdalowymi bo one ida na boki tortu)
przygotowanie
ciasto
maslo stopic ostudzic , bialka ubic z 1/2 cukru i szczypta soli na sztywna piane. zoltka otrzec z reszta cukru i maslem na pulchna mase
dodac piane z bialek, delikatnie zamieszac lyzka, przesiana make z proszkiem do pieczenia wsypad co masy i wlac do wysmarowanej tluszczem i bulka tarta tortownicy
piec 35 - 40 min w temp 180 st jak wystygnie przekroic na 3 krazki
czekolade pokruszyc stopic w kapieli wodnej
dodac 2 lyzki smietany dokladnie wymieszac, czekolada posmarowac 1 krazek ciasta przestudzic
dzem utrzec z sokiem podgrzac posmarowac drugi krazek
krem: zelatyne rozpuscic pozostala smietane ubic z cukrem waniliowym i cukrem pudrem dodac zelatyne dalej ubijac wsypac orzechy wymieszac delikatnie odstawic na 10 min
krem podzielic na 2 czesci
jedna posmarowac na krazku z czekolada druga na krazku z dzemem
wszystkie krazki zlozyc
dekoracja
smietane ubic z cukrem pudrem i smietanfixem
tort wysmarowac smietana udekorowac boki plasterkami pomaranczy przekrojonymi na pol albo obsypac migdalami
orzechy pokroic w plasterki i udekorowac wierzch tortu
ostatnio kolezance wyszukiwalam sprawdzone
i pomyslalam ze i z wami sie nimi podziele (niestety nie mam zdjec, ale jak sama je bede piec to pewnie zrobie)
Tort smietanowo orzechowy
na mala tortownice(ewent srednia)
ciasto:
200 g masla
3 jajka
200 g cukru
250 g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
krem i nadzienie:
25 g mlecznej czekolady
200 g smietany
4 lyzki dzemu pomaranczowego
lyzeczka soku z pomaranczowego
2 g zelatyny instant
1/2 opakowania cukru waniliowego
25 g cukru pudru
100 g zmielonych orzechow najlepiej laskowych
dekoracja:
100 g smietany
lyzeczka cukru pudru
1/2 opakowania smietanfixu
12 orzechow laskowych
10 plasterkow z pomaranczy (jesli nie chcesz mozna je zastapic np platkami migdalowymi bo one ida na boki tortu)
przygotowanie
ciasto
maslo stopic ostudzic , bialka ubic z 1/2 cukru i szczypta soli na sztywna piane. zoltka otrzec z reszta cukru i maslem na pulchna mase
dodac piane z bialek, delikatnie zamieszac lyzka, przesiana make z proszkiem do pieczenia wsypad co masy i wlac do wysmarowanej tluszczem i bulka tarta tortownicy
piec 35 - 40 min w temp 180 st jak wystygnie przekroic na 3 krazki
czekolade pokruszyc stopic w kapieli wodnej
dodac 2 lyzki smietany dokladnie wymieszac, czekolada posmarowac 1 krazek ciasta przestudzic
dzem utrzec z sokiem podgrzac posmarowac drugi krazek
krem: zelatyne rozpuscic pozostala smietane ubic z cukrem waniliowym i cukrem pudrem dodac zelatyne dalej ubijac wsypac orzechy wymieszac delikatnie odstawic na 10 min
krem podzielic na 2 czesci
jedna posmarowac na krazku z czekolada druga na krazku z dzemem
wszystkie krazki zlozyc
dekoracja
smietane ubic z cukrem pudrem i smietanfixem
tort wysmarowac smietana udekorowac boki plasterkami pomaranczy przekrojonymi na pol albo obsypac migdalami
orzechy pokroic w plasterki i udekorowac wierzch tortu