- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Smakowity-lekki-delikatny
Spód,w oryginale był inny ale ja robię biszkopt z:2 jajek,5dag cukru, 5dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier-ubić do rozpuszczenia cukru,-dodać żółtka krótko ubijać.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i tylko dokładnie wymieszać.Piec w tortownicy o średnicy 26cm.Temperatura 200st.C
około 20 min.
Na krem:
6 łyżeczek żelatyny
1budyń waniliowy
1/2 litra mleka
60g cukru
1 cukier waniliowy
1żółtko
250g zmielonego sera śmietankowego
starta skórka z cytryny
Na obłożenie:
1kg truskawek
szczypta cukru
1 galaretka czerwona
2 łyżki cukru
250ml soku z porzeczek( nie koniecznie)
Prócz tego około 1/8 litra śmietanki
Żelatynę na krem moczyć przez 10min w zimnej wodzie.Z proszku budyniowego,mleka,i cukru ugotować budyń,po ostudzeniu przetrzeć go przez sito.Dodać cukier waniliowy, żółtko, ser i skórkę, wymieszać.Namoczoną żelatynę rozpuścić i dodać do kremu.Krem równomiernie rozsmarować na cieście.
Umyte i odszypułkowane truskawki układać na kremie ciasno obok siebie i posypać odrobiną cukru..Przygotować galaretkę z dodatkiem cukru i soku porzeczkoweg
studzić i polać nią owoce.Życzę smacznego.Polecam.
Do momentu podania trzymać w lodówce.Następnie zdjąć brzeg formy,tort udekorować bitą śmietaną.

Spód,w oryginale był inny ale ja robię biszkopt z:2 jajek,5dag cukru, 5dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier-ubić do rozpuszczenia cukru,-dodać żółtka krótko ubijać.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i tylko dokładnie wymieszać.Piec w tortownicy o średnicy 26cm.Temperatura 200st.C
około 20 min.
Na krem:
6 łyżeczek żelatyny
1budyń waniliowy
1/2 litra mleka
60g cukru
1 cukier waniliowy
1żółtko
250g zmielonego sera śmietankowego
starta skórka z cytryny
Na obłożenie:
1kg truskawek
szczypta cukru
1 galaretka czerwona
2 łyżki cukru
250ml soku z porzeczek( nie koniecznie)
Prócz tego około 1/8 litra śmietanki
Żelatynę na krem moczyć przez 10min w zimnej wodzie.Z proszku budyniowego,mleka,i cukru ugotować budyń,po ostudzeniu przetrzeć go przez sito.Dodać cukier waniliowy, żółtko, ser i skórkę, wymieszać.Namoczoną żelatynę rozpuścić i dodać do kremu.Krem równomiernie rozsmarować na cieście.
Umyte i odszypułkowane truskawki układać na kremie ciasno obok siebie i posypać odrobiną cukru..Przygotować galaretkę z dodatkiem cukru i soku porzeczkoweg



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: