Tort truskawkowy

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Smakowity-lekki-delikatny

Spód,w oryginale był inny ale ja robię biszkopt z:2 jajek,5dag cukru, 5dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier-ubić do rozpuszczenia cukru,-dodać żółtka krótko ubijać.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i tylko dokładnie wymieszać.Piec w tortownicy o średnicy 26cm.Temperatura 200st.C
około 20 min.

Na krem:
6 łyżeczek żelatyny
1budyń waniliowy
1/2 litra mleka
60g cukru
1 cukier waniliowy
1żółtko
250g zmielonego sera śmietankowego
starta skórka z cytryny
Na obłożenie:
1kg truskawek
szczypta cukru

1 galaretka czerwona
2 łyżki cukru
250ml soku z porzeczek( nie koniecznie)
Prócz tego około 1/8 litra śmietanki

Żelatynę na krem moczyć przez 10min w zimnej wodzie.Z proszku budyniowego,mleka,i cukru ugotować budyń,po ostudzeniu przetrzeć go przez sito.Dodać cukier waniliowy, żółtko, ser i skórkę, wymieszać.Namoczoną żelatynę rozpuścić i dodać do kremu.Krem równomiernie rozsmarować na cieście.
Umyte i odszypułkowane truskawki układać na kremie ciasno obok siebie i posypać odrobiną cukru..Przygotować galaretkę z dodatkiem cukru i soku porzeczkowego_Ostudzić i polać nią owoce.Życzę smacznego.Polecam.
lecker.gif
Do momentu podania trzymać w lodówce.Następnie zdjąć brzeg formy,tort udekorować bitą śmietaną.
DSCN0139.JPG
DSCN0142.JPG
 

Załączniki

  • DSCN0139.JPG
    DSCN0139.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 1
  • DSCN0142.JPG
    DSCN0142.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy