Zrobilam,wyszedl,wiec podaje przepis
Biszkopt:
1 szklanka maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
3 lyzki ciemnego kakao
1 szklanka cukru
4 jajka
lyzka octu
4 lyzki oleju
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 krople aromatu rumowego
Ubic piane z bialek,gdy bedzie juz sztywna powoli dodawac cukier i ubijac dalej.Nastepnie dodac po jednym zoltku,ocet,olej,aromat.Na koniec delikatnie wymieszac z przesianymi makami z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec 35 minut w 180C.
Na drugi dzien biszkopt przekroic na dwa krazki.
Jeden krazek polozyc na dno tortownicy i nasaczyc rumem wymieszanym z woda i cukrem.
Masa:
Kostka masla(250g)
1 szklanka cukru pudru
kieliszek spirytusu
2 krople aromatu rumowego
lyzka zelatyny
3 lyzki ciemnego kakao
2 zoltka
3/4 szklanki wisni z alkoholu
1/2 szklanki rodzynek z alkoholu
3 opakowania galaretki w roznych kolarach(kazda przygotowac zmiejszajac ilosc wody o polowe,nastepnie odstawic do stezenia i pokroic w kostke)
Do garnka wlozyc maslo,cukier,kakao,podgrzewac tak dlugo az skladniki polacza sie w jednolita mase,dodac aromat spirytus,wymieszac,wystudzic.
Nastepnie mase przelozyc do miski,ucierac,dodac zoltka i rozpuszczona w malej ilosci wody zelatyne.Do powstalej masy dodac wisnie,rodzynki i wymieszac.
Teraz dodac pokrojona w kostke galaretke i delikatnie wymieszac.
Wylac na biszkopt
Przykryc drugim
Wstawic do lodowki na 5 godzin.
Na wykonczenie:
3/4 kostki masla
3/4 szklanki cukru pudru
2 zoltka
2 lyzki spirytusu
3 lyzki ciemnego kakao
Maslo utrzec z cukrem na puch,dodac po jednym zoltku,kakao i spirytus.
Po schlodzeniu tort wyjac z tortownicy,wierzch i boki posmarowac masa,udekorowac wedlug upodobania.
Smacznego...uff
Biszkopt:
1 szklanka maki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
3 lyzki ciemnego kakao
1 szklanka cukru
4 jajka
lyzka octu
4 lyzki oleju
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 krople aromatu rumowego
Ubic piane z bialek,gdy bedzie juz sztywna powoli dodawac cukier i ubijac dalej.Nastepnie dodac po jednym zoltku,ocet,olej,aromat.Na koniec delikatnie wymieszac z przesianymi makami z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec 35 minut w 180C.
Na drugi dzien biszkopt przekroic na dwa krazki.
Jeden krazek polozyc na dno tortownicy i nasaczyc rumem wymieszanym z woda i cukrem.

Masa:
Kostka masla(250g)
1 szklanka cukru pudru
kieliszek spirytusu
2 krople aromatu rumowego
lyzka zelatyny
3 lyzki ciemnego kakao
2 zoltka
3/4 szklanki wisni z alkoholu
1/2 szklanki rodzynek z alkoholu
3 opakowania galaretki w roznych kolarach(kazda przygotowac zmiejszajac ilosc wody o polowe,nastepnie odstawic do stezenia i pokroic w kostke)
Do garnka wlozyc maslo,cukier,kakao,podgrzewac tak dlugo az skladniki polacza sie w jednolita mase,dodac aromat spirytus,wymieszac,wystudzic.
Nastepnie mase przelozyc do miski,ucierac,dodac zoltka i rozpuszczona w malej ilosci wody zelatyne.Do powstalej masy dodac wisnie,rodzynki i wymieszac.

Teraz dodac pokrojona w kostke galaretke i delikatnie wymieszac.

Wylac na biszkopt

Przykryc drugim

Wstawic do lodowki na 5 godzin.
Na wykonczenie:
3/4 kostki masla
3/4 szklanki cukru pudru
2 zoltka
2 lyzki spirytusu
3 lyzki ciemnego kakao
Maslo utrzec z cukrem na puch,dodac po jednym zoltku,kakao i spirytus.
Po schlodzeniu tort wyjac z tortownicy,wierzch i boki posmarowac masa,udekorowac wedlug upodobania.
Smacznego...uff