Przepis Nigelli, podany na forum gazeta.pl przez cipcipkurkę
połączenie nutelli i czekolady
nie mogłam nie zrobić
6 dużych jajek, białka oddzielone od żółtek
szczypta soli
125 g niesolonego masła, miękkiego
400 g Nutelli (duży słoik)
1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g ciemnej czekolady, stopionej i ostudzonej
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
W osobnej misce miksujemy masło i Nutellę, dodajemy alkohol/wodę, żółtka, orzechy,
następnie czekoladę. Dodajemy łyżkę piany, mieszamy byle jak, a następnie delikatnie
dodajemy resztę piany (1/3 część na raz).
Foremkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem, przekładamy masę,
Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok 40 minut (aż ciasto będzie odstawać od
brzegów papieru).
Studzimy.
Przygotowujemy ganache: 125 ml kremówki podgrzewamy ze 125 g połamanej ciemnej
czekolady, dodajemy łyżkę Frangelico lub rumu, mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy
tym ciasto. Dekorujemy 100 g orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni i
ostudzonych. Zdjęcie cipcipkurki
U mnie na górze cukier puder zamiast ganache, bo uczulona na śmietanę jestem :neutral



6 dużych jajek, białka oddzielone od żółtek
szczypta soli
125 g niesolonego masła, miękkiego
400 g Nutelli (duży słoik)
1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g ciemnej czekolady, stopionej i ostudzonej
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
W osobnej misce miksujemy masło i Nutellę, dodajemy alkohol/wodę, żółtka, orzechy,
następnie czekoladę. Dodajemy łyżkę piany, mieszamy byle jak, a następnie delikatnie
dodajemy resztę piany (1/3 część na raz).
Foremkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem, przekładamy masę,
Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok 40 minut (aż ciasto będzie odstawać od
brzegów papieru).
Studzimy.
Przygotowujemy ganache: 125 ml kremówki podgrzewamy ze 125 g połamanej ciemnej
czekolady, dodajemy łyżkę Frangelico lub rumu, mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy
tym ciasto. Dekorujemy 100 g orzechów laskowych podprażonych na suchej patelni i
ostudzonych. Zdjęcie cipcipkurki

U mnie na górze cukier puder zamiast ganache, bo uczulona na śmietanę jestem :neutral

Ostatnią edycję dokonał moderator: