- Cze 17, 2024
- 1,068
- 1,604
- 113
Właściwie to u nas zimowe ciasto, piekę je zwykle między świętami a trzema królami, czasami jeszcze w lutym. No ale w tym roku zupełnie o nim zapomniałam więc jest na powitanie wiosny.
Potrzebujesz
3 bio pomarańcze,
2 jajka,
100 gr masła,
200 gr maki,
200 gr cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
Szczyptę soli.
Formke Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarowac maslem i wysypać cukrem.
Pomarańcze dokładnie wymyć i z jednej ze skórka ukroić kilka cienkich plasterków. Wylozyc nimi dno foremki. Z dwoch pomaranczy zetrzec skorke. Z reszty wykroić białe części. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sitko, by okapaly.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę proszek do pieczenia, sól i na koniec pomarańcze i skórkę. Ciasto wylac na plastry pomarańczy. Piec w 200°C przez ok 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę ostudzić i odwrócić ciasto tak by plasterki były na górze. Ewentualnie pospacerowaliśmy cukrem pudrem
Ta upieczoną skórkę z pomarańczy można jeść. Mi bardzo smakuje. Zależnie od gatunku, może mieć trochę goryczki.

Potrzebujesz
3 bio pomarańcze,
2 jajka,
100 gr masła,
200 gr maki,
200 gr cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
Szczyptę soli.
Formke Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarowac maslem i wysypać cukrem.
Pomarańcze dokładnie wymyć i z jednej ze skórka ukroić kilka cienkich plasterków. Wylozyc nimi dno foremki. Z dwoch pomaranczy zetrzec skorke. Z reszty wykroić białe części. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sitko, by okapaly.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę proszek do pieczenia, sól i na koniec pomarańcze i skórkę. Ciasto wylac na plastry pomarańczy. Piec w 200°C przez ok 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę ostudzić i odwrócić ciasto tak by plasterki były na górze. Ewentualnie pospacerowaliśmy cukrem pudrem
Ta upieczoną skórkę z pomarańczy można jeść. Mi bardzo smakuje. Zależnie od gatunku, może mieć trochę goryczki.

