Torta all'arancia di Sicilia - tarta pomaranczowa

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,071
1,608
113
Właściwie to u nas zimowe ciasto, piekę je zwykle między świętami a trzema królami, czasami jeszcze w lutym. No ale w tym roku zupełnie o nim zapomniałam więc jest na powitanie wiosny.

Potrzebujesz
3 bio pomarańcze,
2 jajka,
100 gr masła,
200 gr maki,
200 gr cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
Szczyptę soli.

Formke Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarowac maslem i wysypać cukrem.
Pomarańcze dokładnie wymyć i z jednej ze skórka ukroić kilka cienkich plasterków. Wylozyc nimi dno foremki. Z dwoch pomaranczy zetrzec skorke. Z reszty wykroić białe części. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sitko, by okapaly.

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, mąkę proszek do pieczenia, sól i na koniec pomarańcze i skórkę. Ciasto wylac na plastry pomarańczy. Piec w 200°C przez ok 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę ostudzić i odwrócić ciasto tak by plasterki były na górze. Ewentualnie pospacerowaliśmy cukrem pudrem

Ta upieczoną skórkę z pomarańczy można jeść. Mi bardzo smakuje. Zależnie od gatunku, może mieć trochę goryczki.

1000076250.jpg

1000076281.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy