- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
składniki
4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
5 łyżek smalcu lub margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki soli
sposób przygotowania
Wszystkie składniki wrzucić do melaksera i wyrobić masę tak aby ciasto było średnio sztywne ( nie za twarde i nie za miękkie ). Ciasto można rozwałkować i za pomocą talerzyka wykroić tortille lub podzielić na kulki wielkości jajka i wtedy rozwałkować je grubość placków 3-4 mm. Gotowe tortille delikatnie oprószyć mąką i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony lub opiec w piekarniku. Układać piętrowo, zawinąć w czystą ściereczkę aby nie wystygł lub włożyć to woreczka i schować do lodówki.
(Właśnie z powodu pustki w lodówce oraz w szafkach zrobiłam z tego przepisu wspaniałe tortille (z połowy porcji wyszło mi 5 placków) wypełniłam je smażonym kurczakiem z przyprawą gyros, pomidorem, sałatą, szczypiorkiem, grzaneczkami i wszystko połączyłam z majonezem Kieleckim oraz odrobiną ketchapu.
Zrobiłam takie oszukiwane ale pysznościowe twistery <!--emoid
--><!--endemo-->
Wyszło doprawdy przepysznie.
Przepis mi się bardzo podoba, bo nie mam mąki kukurydzianej, a nie chcę specjalnie kupować by dodać troszkę akurat do tego przepisu.
Ciasto wychodzi genialne, jest cudowne <!--emoid
--><!--endemo--> wyrabiałam je w maszynie i mogłabym je miętolić i miętolić - jest bardzo mięciutkie i sprężyste <!--emoid
--><!--endemo-->
Dziękuję za pyszny przepis na fajny podwieczorek
podałam do tego zupę krem z zielonego groszku, którą posypałam serem <!--emoid
--><!--endemo--> - tą opinię dałam ja, Kasha)
4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
5 łyżek smalcu lub margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki soli
sposób przygotowania
Wszystkie składniki wrzucić do melaksera i wyrobić masę tak aby ciasto było średnio sztywne ( nie za twarde i nie za miękkie ). Ciasto można rozwałkować i za pomocą talerzyka wykroić tortille lub podzielić na kulki wielkości jajka i wtedy rozwałkować je grubość placków 3-4 mm. Gotowe tortille delikatnie oprószyć mąką i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony lub opiec w piekarniku. Układać piętrowo, zawinąć w czystą ściereczkę aby nie wystygł lub włożyć to woreczka i schować do lodówki.
(Właśnie z powodu pustki w lodówce oraz w szafkach zrobiłam z tego przepisu wspaniałe tortille (z połowy porcji wyszło mi 5 placków) wypełniłam je smażonym kurczakiem z przyprawą gyros, pomidorem, sałatą, szczypiorkiem, grzaneczkami i wszystko połączyłam z majonezem Kieleckim oraz odrobiną ketchapu.
Zrobiłam takie oszukiwane ale pysznościowe twistery <!--emoid
Wyszło doprawdy przepysznie.
Przepis mi się bardzo podoba, bo nie mam mąki kukurydzianej, a nie chcę specjalnie kupować by dodać troszkę akurat do tego przepisu.
Ciasto wychodzi genialne, jest cudowne <!--emoid
Dziękuję za pyszny przepis na fajny podwieczorek

Ostatnią edycję dokonał moderator: