Antooosia @ 26 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=849596Witaj Dorotko...przygnała mnie tutaj zbliżająca się Komunia córy...dzięki Twoim wspaniałym pomysłom zaczynam wierzyc,ze i mi może się udac...
póki co...w poniedziałek jadę na Pana Tadeusza po barwniki.
A która masa cukrowa jest lepsza?Z białkiem,czy glukozą?Byłam ostatnio w hurtowni , szkoda ze nie zgadałyśmy sie wczesniej.
radze ci zrobic tą mase z glukozą i żelatyną. Jest lepsza, bardziej rozciągliwa i elastyczna. Bez problemów rozwałkujesz ją na spory placek. a większy tort zrób mase z 2 porcji
ps. daj znac co kupilas w hurtowni. Nie wierze,ze wyjdziesz z niej z samymi barwnikami . Takie cuda tam mają
Buziaki
Danisch @ 26 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=849599podziwiam twoje torty i zazdroszczę talentu. Mam nadzieje ze nie pogniewasz sie jak skorzystam z twych przepisów i wykorzystam je za kilka dni przy przygotowaniach 50siatki mego meza![]()
Po to je tu wstawiam,zeby z nich korzystać. Mam nadzieje,ze wszystko wyjdzie po Twojej myśli![]()
Pozdrawiam i trzymam kciuki
iwonaT @ 29 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=850467Przeglądam przepisy i w ogóle wpisy w tym wątku i nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy. W przepisach Dorota zaznacza, że ponczuje placki, a później pisze, żeby nie ponczować( gdzieś tu ktoś miał problem z masą po nasączeniu biszkoptów), bo masa cukrowa i tak trzyma wilgoć. to jak w końcu? Ciekawi mnie, ponieważ zbliża się komunia i chciałabym mieć torty pokryte masą cukrową.jakis czas ponczowałam biskszopty ale teraz widze ,ze nie jest to konieczne wlasnie dlatego,ze masa cukrowa zatrzymuje wilgosc wewnątrz tortu . Jesli masz zamiar przekladac tort masą budyniową np. z owocami to ponczowanie nie jest konieczne .
oliweczka @ 1 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=851089bo masy cukrowej z tortu nikt przeciez nie je , trzeba ja sciagac z tortu i wywalac
oliweczka @ 30 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=851089tort pokryty bialym kremem z bitej smietany tez sie bedzie super prezentowal, a smakowo bedzie lepszy, bo masy cukrowej z tortu nikt przeciez nie je , trzeba ja sciagac z tortu i wywalacNa komunię w tamtym roku robiłam tort pokryty kremem białym ptysiowym ( takim jak w ptysiach jest) pofalowanym.
Super wyszło, a do tego krem lekko zaschnął na torcie i zrobiła się cudowna krucha warstwa pod która był słodki krem![]()
Niestety nie mam zdjęcia.
bardzo ładnie wyglądał udekorowany jeszcze srebnymi perełkami.
A masa cukrowa nie jest taka straszna, ta na glukozie.
robiłam z przepisu tutaj podanego, super wychodzi, ale zagniatał mąż
Ale musiałam wyrzucić jedną partię , która próbowałam zrobić w mikserze, jednak zagniatanie rękoma lepiej działa(szczególnie ie swoimi).![]()
MMMK3 @ 10 Jun 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=863163oczywiście proszę o konstruktywną krytykę i przepraszam, że zaśmiecam wątek Doroty
jakie zaśmiecanie??? Robisz piękne torty!!
oliweczka @ 30 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=851089bo masy cukrowej z tortu nikt przeciez nie je , trzeba ja sciagac z tortu i wywalacO? a ja uwielbiam! Chociaż wiem że nie powinnam bo wadze mojej szkodzi.
Bethan @ 6 Aug 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=880952Dorotaxx, torty śliczne. Motyla chcę zrobić córce na urodziny. Powiedz proszę, czy owoce są ułożone na masie z czekoladą i orzechami? Nie bardzo zrozumiałam. Czy na biszkopcie samym?posmaruj biszkopt samą masą ( bez orzechów i czekolady) . Mozesz tez ułożyć owoce na samym biszkopcie , jak kto woli
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.