Torty Dorotyxx

Danisch

Member
Kwi 23, 2009
20
0
0
cook.gif
podziwiam twoje torty i zazdroszczę talentu. Mam nadzieje ze nie pogniewasz sie jak skorzystam z twych przepisów i wykorzystam je za kilka dni przy przygotowaniach 50siatki mego meza
cvety.gif

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Antooosia @ 26 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=849596Witaj Dorotko...przygnała mnie tutaj zbliżająca się Komunia córy...dzięki Twoim wspaniałym pomysłom zaczynam wierzyc,ze i mi może się udac...
póki co...w poniedziałek jadę na Pana Tadeusza po barwniki.
A która masa cukrowa jest lepsza?Z białkiem,czy glukozą?
Byłam ostatnio w hurtowni , szkoda ze nie zgadałyśmy sie wczesniej.

radze ci zrobic tą mase z glukozą i żelatyną. Jest lepsza, bardziej rozciągliwa i elastyczna. Bez problemów rozwałkujesz ją na spory placek. a większy tort zrób mase z 2 porcji

ps. daj znac co kupilas w hurtowni. Nie wierze,ze wyjdziesz z niej z samymi barwnikami . Takie cuda tam mają

Buziaki

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Danisch @ 26 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=849599
cook.gif
podziwiam twoje torty i zazdroszczę talentu. Mam nadzieje ze nie pogniewasz sie jak skorzystam z twych przepisów i wykorzystam je za kilka dni przy przygotowaniach 50siatki mego meza
cvety.gif
Po to je tu wstawiam,zeby z nich korzystać
icon_wink.gif
. Mam nadzieje,ze wszystko wyjdzie po Twojej myśli
Pozdrawiam i trzymam kciuki

iwonaT

Member
Lis 28, 2008
18
0
0
Przeglądam przepisy i w ogóle wpisy w tym wątku i nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy. W przepisach Dorota zaznacza, że ponczuje placki, a później pisze, żeby nie ponczować( gdzieś tu ktoś miał problem z masą po nasączeniu biszkoptów), bo masa cukrowa i tak trzyma wilgoć. to jak w końcu? Ciekawi mnie, ponieważ zbliża się komunia i chciałabym mieć torty pokryte masą cukrową.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
iwonaT @ 29 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850467Przeglądam przepisy i w ogóle wpisy w tym wątku i nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy. W przepisach Dorota zaznacza, że ponczuje placki, a później pisze, żeby nie ponczować( gdzieś tu ktoś miał problem z masą po nasączeniu biszkoptów), bo masa cukrowa i tak trzyma wilgoć. to jak w końcu? Ciekawi mnie, ponieważ zbliża się komunia i chciałabym mieć torty pokryte masą cukrową.
jakis czas ponczowałam biskszopty ale teraz widze ,ze nie jest to konieczne wlasnie dlatego,ze masa cukrowa zatrzymuje wilgosc wewnątrz tortu . Jesli masz zamiar przekladac tort masą budyniową np. z owocami to ponczowanie nie jest konieczne .

iwonaT

Member
Lis 28, 2008
18
0
0
nie wiem co robię źle, może ktoś będzie mógł mi pomóc. jak wyżej pisałam zbliża się komunia. chciałam pokryć tort masą, zrobić ozdoby. ponieważ do pieczenia mam dwie lewe ręce, to zleciłam to siostrze, ja podjęłam się właśnie pokrycia i ozdobienia. od kilku dni walczę dosłownie z masą zarówno z pianek, jak i tą z przepisu Doroty. robię wszystko tak, jak napisane. masa z pianek wychodzi jako tako - nie przypomina dobrze wyrobionej plasteliny, raczej nie wyrobioną modelinę ;) ale ile bym nie wyrabiała to nie ma lepszych efektów. jest dość twarda, sztywna, nie bardzo gładka. wiele wysiłku trzeba włożyć, żeby to rozwałkować, ale i tak nie da się na bardzo cienko. jakieś tam ozdoby być może z tego się da zrobić. próbowałam wszystkiego chyba - podgrzewałam, wyrabiałam, noc w lodówce, wyrabiałam - bez zmian.
Natomiast masa z żelatyną to tragedia. nie sposób jej wyrobić na gładką masę, nic a nic. jak już wydaje mi się, że jest OK, to przy próbie wałkowania rwie się na każdą stronę. najcieniej (!!) udało mi się rozwałkować na 7 mm przy czym podczas podnoszenia porwała się w drobny mak. z drugiej strony nie sposób zjeść tak grubej masy. co może być przyczyną?

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
Iwona, dokladnie Cie rozumiem
ja mialam to samo z masa cukrowa i na urodziny syna zrobilam mase z marshmallows- z takim samym kiepskim efektem
w zlosci nawet walnelam tortem o stol
skonczylo sie przykryciu masa tortu najdokladniej, jak sie dalo i wyrownywaniu nierownosci wilgotnym pedzelkiem
nigdy wiecej mas cukrowych

iwonaT

Member
Lis 28, 2008
18
0
0
i ja dochodzę do wniosku, że to chyba jednak nie dla mnie i dam spokój. z drugiej strony - no piękny byłby taki biały tort komunijny. tona cukru pudru już wywalona w błoto.

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
tort pokryty bialym kremem z bitej smietany tez sie bedzie super prezentowal, a smakowo bedzie lepszy, bo masy cukrowej z tortu nikt przeciez nie je , trzeba ja sciagac z tortu i wywalac

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

Załączniki

• hehe_____.gif
    hehe_____.gif
    320 bajtów · Wyświetleń: 0

paulicza

Member
Maj 5, 2009
134
0
0
To prawda u mnie też, jak pojawiają się torty udekorowane masą cukrową (robione u pani na zamówienie, ja jeszcze nie podjęłam wyzwania, ale zbieram się, właśnie dzisiaj wypróbuje eksperyment z masą cukrową), to wszyscy zjadają, no chyba, że akurat ktoś trafi na tonę ozdób no to odkładają na bok.

Marti

Member
Mar 23, 2006
106
0
0
oliweczka @ 30 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=851089tort pokryty bialym kremem z bitej smietany tez sie bedzie super prezentowal, a smakowo bedzie lepszy, bo masy cukrowej z tortu nikt przeciez nie je , trzeba ja sciagac z tortu i wywalac
Na komunię w tamtym roku robiłam tort pokryty kremem białym ptysiowym ( takim jak w ptysiach jest) pofalowanym.
Super wyszło, a do tego krem lekko zaschnął na torcie i zrobiła się cudowna krucha warstwa pod która był słodki krem
icon_smile.gif

Niestety nie mam zdjęcia.

bardzo ładnie wyglądał udekorowany jeszcze srebnymi perełkami.

A masa cukrowa nie jest taka straszna, ta na glukozie.
robiłam z przepisu tutaj podanego, super wychodzi, ale zagniatał mąż ;)
Ale musiałam wyrzucić jedną partię , która próbowałam zrobić w mikserze, jednak zagniatanie rękoma lepiej działa(szczególnie ie swoimi
icon_smile.gif
).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Ostatnio trochę eksperymentowałam. W najbliższym czasie mam jeszcze w planach jeden tort, ale brak mi pomysłu - została mi tylko zielona i żółta masa - co mnie podkusiło kupić takie kolory?
dump.gif

oczywiście proszę o konstruktywną krytykę i przepraszam, że zaśmiecam wątek Doroty
icon_redface.gif

tort_2.jpg

tort_1.jpg

Załączniki

• tort_2.jpg
    tort_2.jpg
    192.9 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_1.jpg
    tort_1.jpg
    305.4 KB · Wyświetleń: 0

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
i jeszcze jeden, ten był mocno "kombinowany", bo zabrakło mi białej masy

tort_3.jpg

tort_4.jpg

Załączniki

• tort_3.jpg
    tort_3.jpg
    214.8 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_4.jpg
    tort_4.jpg
    153 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Dorotaxx, torty śliczne. Motyla chcę zrobić córce na urodziny. Powiedz proszę, czy owoce są ułożone na masie z czekoladą i orzechami? Nie bardzo zrozumiałam. Czy na biszkopcie samym?

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Bethan @ 6 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=880952Dorotaxx, torty śliczne. Motyla chcę zrobić córce na urodziny. Powiedz proszę, czy owoce są ułożone na masie z czekoladą i orzechami? Nie bardzo zrozumiałam. Czy na biszkopcie samym?
posmaruj biszkopt samą masą ( bez orzechów i czekolady) . Mozesz tez ułożyć owoce na samym biszkopcie , jak kto woli

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
robilam na chrzciny dla znajomej, caly rozowy bo dla dziewczyny no moze nie jest gornych lotow ale mi sie podoba,
oczywiscie masa z wierzchu jest z pianek marshmallow bo ona mi bardziej smakuje i jak dla
mnie lepiej sie na niej robi
icon_mrgreen.gif

nie widac ale tort jest ten z wiekszych srednicy 28cm i wazyl cos kolo 3-3,5kg

Załączniki

• DSC04224.JPG
    DSC04224.JPG
    36.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC04223.JPG
    DSC04223.JPG
    40.4 KB · Wyświetleń: 0

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Granola bardzo ladny, dla mnie tez najlepiej sie pracuje na masie marshmallow ale ja ja kupuje w sloiku a nie w postaci pianek, dodaje tylko cukier puder i gotowe.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy