h-elen @ 13 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=920480Ja do tej pory robiłam tylko z pudru ale masa cukrowa szybko mi zastyga. Np obrusik na tym poniżej stoliku miał mieć mereżkę ale zanim obcięłam nożyczkami już była twarda więc mowy nie było o poprawieniu (leży krzywo) i o wycinaniu dziurek, a szkoda bo byłoby to taką przysłowiową kropką na iNastępnym razem, zrób z tego przepisu
ok. 80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke)
zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut
postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,
wsypac glukoze,
Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Lekko ostudzić mieszankę, wlac olejek migdałowy
połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
cukier puder dosypuj stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .Jeśli jednak uznasz ,że masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty .
Gotową mase cukrową mozesz wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Możesz też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty
dzięki margarynie masa jest plastyczna i nie wysycha tak szybko.
jesli zostanie ci masa cukrowa to od razy schowaj ją do foliowego woreczka, wyciśnij całe powietrze i szczelnie zamknij.
Pozdrawiam
h-elen @ 10 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=930034Skorzystałam z rady Dorotaxx i zrobiłam z Plantą. Coś robię nie tak, pytanie co. Albo mam zbyt zimną kuchnię albo zbyt dużo pudru wgniatam a może pies pogrzebany w pudrze? Ktoś wcześniej wspominał, że kupił inny niż zwykle i też nie wychodziło jak należy.
Jak wyrabiam, jest ok. jak silikon ale po rowałkowaniu bardzo szybko płat robi się sztywny![]()
Pomysł na dekorację miałam dobry ale z wykonania zupełnie nie jestem zadowolona. Gdyby nie to, że o 13-tej torcik wyjeżdżał do jubilata, to pewnie coś bym kombinowała. Następnym razem (tj. w maju na tort komununijny) dam mniej cukru. Podejrzewam, że te które oglądam w różnych galeriach, z pefekcyjnie okalającymi skomplikowane kształty masami, są z gotowych mas. Myślę tak dlatego, że trudno jest uzyskać bardzo intensywny czerwony kolor stosując barwnik. Nie wiem na pewno, jestem w tej kwestii początkująca ale tak jakoś naszły mnie dzisiaj refleksje (chyba wiecie dlaczego - usprawiedliwienie dla nieudanej własnej próby...Nie musisz wgniatac dokładnie tyle cukru ile jest podane w przepisie. Prawda jest taka,że każdy cukier jest inny.Cukru jednego producenta trzeba tac kilogram a innego wystarczy pół kilo. No i wazne jest tez to aby ostudziec papkę żelatynowo glukozową Jeśli będzie ciepła, przyjmie więcej cukru
Jeśli płat robi się sztywny to następnym razem daj 1 łyzeczę żelatyny mniej. Masa będzie bardziej plastyczna .
w sobotę musiłam zrobić duży płat masy cukrowej. Na 105 mililitrów wody dałam 5 łyzeczek żelatyny. Masa wyszła bardziej plastyczna .
Możesz też rozetrzec w dłoniach kawałek planty i wgnieść ją w masę cukrową, pomaga i to bardzo
Nie łam się kochana . Trening czyni mistrza![]()
a torcik bardzo ładny
Pozdrawiam
beatricza31 @ 11 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=930804Witam ! jestem pod wrażeniem pani tortow i tego ze dzieli się pani swoim doświadczeniem. ja korzystając z przepisu na masę plastyczną zrobiłam między innymi takie torty. jestem nowa wiec z góry przepraszam jak żle dodalam moją wiadomość.Dorota jestem, nie żadna ,,Pani,, . Mów mi na ty .
Witam w gronie tortomaniaków .
Pozdrawiam serdecznie
Fajowskie te Twoje torty
Dorotaxx @ 11 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=930923Dorota jestem, nie żadna ,,Pani,, . Mów mi na ty .
Witam w gronie tortomaniaków .
Pozdrawiam serdecznie
Fajowskie te Twoje tortyBardzo mi miło ja mam na imię Beata.Na sobote będę robiła tort boisko dla syna i mam pytanie jak robić piłkarzy czym sklejać głowę z tułowiem
beatricza31 @ 12 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=930939Na sobote będę robiła tort boisko dla syna i mam pytanie jak robić piłkarzy czym sklejać głowę z tułowiemLukrem zrobionym z cukru pudru i wody lub rozpuszczoną czekoladą ( białą lub mleczną)
soczewka @ 12 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=931151Doroto, widzę że używasz nowego przepisu na masę cukrową.
Jest on dużo lepsza od poprzedniej? (tzn. tej w której trzeba było uważać żeby nie gotować żelatyny)?To jest dokładnie ten sam przepis. Jedyna różnica to taka,że do papki żelatynowo - glukozowej dodaje się plantę. nadal musisz uważać ,żeby nie zagotować żelatyny!
Dzięki Plancie masa jest bardziej plastyczna i nie wysycha tak szybko. Naprawdę widać różnicę. Polecam
Dorotaxx @ 12 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=931267Lukrem zrobionym z cukru pudru i wody lub rozpuszczoną czekoladą ( białą lub mleczną)dziękuje
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.