Torty Dorotyxx

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Martyno22a, a to dopiero patent...
Powiedz proszę, gdzie można dostać w soiku i jak jest opisna.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
h-elen najlepiej bedzie jak wstawie zdjecie, ja kupilam ja w Brukseli bo tutaj mieszkam, na polce z zywnoscia importowana,nie wiem czy mozna ja kupic w Polsce ale podejrzewam ze tak bo pamietam ze kiedys ktos o tym pisal ale to bylo dawno i pewnosci nie mam, dla mnie to jest super sprawa i zero wysilku, cena za sloik 213g to okolo 4euro, sloik taki wystarcza na 3 wieksze torty

Załączniki

• P1020645.JPG
    P1020645.JPG
    96.6 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Wielkie dzięki Dobra Kobietko!!! Jasne, że się przyda.
Bliżej mi do Berlina więc tam poszukam.
Ja do tej pory robiłam tylko z pudru ale masa cukrowa szybko mi zastyga. Np obrusik na tym poniżej stoliku miał mieć mereżkę ale zanim obcięłam nożyczkami już była twarda więc mowy nie było o poprawieniu (leży krzywo) i o wycinaniu dziurek, a szkoda bo byłoby to taką przysłowiową kropką na i
im000481z.jpg

Pozdrawiam
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
bardzo dziękuję.
Ja się uczę, stąd mam wiele wątpliwości i pytań. A i chciałabym aby były dopracowane. Robię najbliższym, straram się całe serce włożyć w ich tworzenie...
Pozdrawiam wszystkich z podobną pasją.

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
h-elen ja z ta masa( z mashmarllow) nie mam takich problemow, bardzo latwo jest nia dekorowac,nie wysycha i mozesz poprawiac ile chcesz, np ten tort jest tak robiony

Załączniki

• post_11358_1224321275_thumb_1_.jpg
    post_11358_1224321275_thumb_1_.jpg
    11.4 KB · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
h-elen @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920480Ja do tej pory robiłam tylko z pudru ale masa cukrowa szybko mi zastyga. Np obrusik na tym poniżej stoliku miał mieć mereżkę ale zanim obcięłam nożyczkami już była twarda więc mowy nie było o poprawieniu (leży krzywo) i o wycinaniu dziurek, a szkoda bo byłoby to taką przysłowiową kropką na i
Następnym razem, zrób z tego przepisu

ok. 80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke)

zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut

postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,

wsypac glukoze,

Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.

Lekko ostudzić mieszankę, wlac olejek migdałowy

połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
cukier puder dosypuj stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .Jeśli jednak uznasz ,że masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty .

Gotową mase cukrową mozesz wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Możesz też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty

dzięki margarynie masa jest plastyczna i nie wysycha tak szybko.
jesli zostanie ci masa cukrowa to od razy schowaj ją do foliowego woreczka, wyciśnij całe powietrze i szczelnie zamknij.

Pozdrawiam

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
H-elen tez nie bardzo byłam zadowolona z masy cukrowej i wtedy trafiłam na przepis taki jak Dorotaxx, z plantą. Dla mnie super!

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzięki Wam, Dobre Kobietki. Nie zakładałam, że wczesniej niż w maju bębę robiła tort. Ale w rodzinie, dziesięciolatek ma urodziny a ciocia nie z tych co odmawia...
Skorzystałam z rady Dorotaxx i zrobiłam z Plantą. Coś robię nie tak, pytanie co. Albo mam zbyt zimną kuchnię albo zbyt dużo pudru wgniatam a może pies pogrzebany w pudrze? Ktoś wcześniej wspominał, że kupił inny niż zwykle i też nie wychodziło jak należy.
Jak wyrabiam, jest ok. jak silikon ale po rowałkowaniu bardzo szybko płat robi się sztywny
icon_sad.gif

Pomysł na dekorację miałam dobry ale z wykonania zupełnie nie jestem zadowolona. Gdyby nie to, że o 13-tej torcik wyjeżdżał do jubilata, to pewnie coś bym kombinowała. Następnym razem (tj. w maju na tort komununijny) dam mniej cukru. Podejrzewam, że te które oglądam w różnych galeriach, z pefekcyjnie okalającymi skomplikowane kształty masami, są z gotowych mas. Myślę tak dlatego, że trudno jest uzyskać bardzo intensywny czerwony kolor stosując barwnik. Nie wiem na pewno, jestem w tej kwestii początkująca ale tak jakoś naszły mnie dzisiaj refleksje (chyba wiecie dlaczego - usprawiedliwienie dla nieudanej własnej próby...)
a tutaj dzisiejszy wyrób:

ferrariy.jpg

Jeszcze raz - Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
h-elen @ 10 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=930034Skorzystałam z rady Dorotaxx i zrobiłam z Plantą. Coś robię nie tak, pytanie co. Albo mam zbyt zimną kuchnię albo zbyt dużo pudru wgniatam a może pies pogrzebany w pudrze? Ktoś wcześniej wspominał, że kupił inny niż zwykle i też nie wychodziło jak należy.

Jak wyrabiam, jest ok. jak silikon ale po rowałkowaniu bardzo szybko płat robi się sztywny
icon_sad.gif

Pomysł na dekorację miałam dobry ale z wykonania zupełnie nie jestem zadowolona. Gdyby nie to, że o 13-tej torcik wyjeżdżał do jubilata, to pewnie coś bym kombinowała. Następnym razem (tj. w maju na tort komununijny) dam mniej cukru. Podejrzewam, że te które oglądam w różnych galeriach, z pefekcyjnie okalającymi skomplikowane kształty masami, są z gotowych mas. Myślę tak dlatego, że trudno jest uzyskać bardzo intensywny czerwony kolor stosując barwnik. Nie wiem na pewno, jestem w tej kwestii początkująca ale tak jakoś naszły mnie dzisiaj refleksje (chyba wiecie dlaczego - usprawiedliwienie dla nieudanej własnej próby...
Nie musisz wgniatac dokładnie tyle cukru ile jest podane w przepisie. Prawda jest taka,że każdy cukier jest inny.Cukru jednego producenta trzeba tac kilogram a innego wystarczy pół kilo. No i wazne jest tez to aby ostudziec papkę żelatynowo glukozową Jeśli będzie ciepła, przyjmie więcej cukru

Jeśli płat robi się sztywny to następnym razem daj 1 łyzeczę żelatyny mniej. Masa będzie bardziej plastyczna .
w sobotę musiłam zrobić duży płat masy cukrowej. Na 105 mililitrów wody dałam 5 łyzeczek żelatyny. Masa wyszła bardziej plastyczna .

Możesz też rozetrzec w dłoniach kawałek planty i wgnieść ją w masę cukrową, pomaga i to bardzo

Nie łam się kochana . Trening czyni mistrza
icon_wink.gif

a torcik bardzo ładny
Pozdrawiam

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
beatricza31 @ 11 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=930804Witam ! jestem pod wrażeniem pani tortow i tego ze dzieli się pani swoim doświadczeniem. ja korzystając z przepisu na masę plastyczną zrobiłam między innymi takie torty. jestem nowa wiec z góry przepraszam jak żle dodalam moją wiadomość.
Dorota jestem, nie żadna ,,Pani,, . Mów mi na ty .
Witam w gronie tortomaniaków .
Pozdrawiam serdecznie
Fajowskie te Twoje torty

soczewka

Member
Sie 27, 2007
25
0
0
Doroto, widzę że używasz nowego przepisu na masę cukrową.
Jest on dużo lepsza od poprzedniej? (tzn. tej w której trzeba było uważać żeby nie gotować żelatyny)?
Tamtą masę robiłam dwa razy i wychodziła mi znakomicie. Teraz weszłam złapać od Ciebie trochę "weny twórczej" :D i widzę nowy przepis. No i nie wiem którą masę robić :D

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
soczewka @ 12 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=931151Doroto, widzę że używasz nowego przepisu na masę cukrową.
Jest on dużo lepsza od poprzedniej? (tzn. tej w której trzeba było uważać żeby nie gotować żelatyny)?
To jest dokładnie ten sam przepis. Jedyna różnica to taka,że do papki żelatynowo - glukozowej dodaje się plantę. nadal musisz uważać ,żeby nie zagotować żelatyny!
Dzięki Plancie masa jest bardziej plastyczna i nie wysycha tak szybko. Naprawdę widać różnicę. Polecam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy