beatricza31
Member
- Sty 10, 2010
- 56
- 0
- 0
beatricza31 @ 4 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=940282może któraś z was ma zdjęcia jak robi się auto np zigzak od podstawy.![]()
betsetse @ 6 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=940968Dorotko podglądam twoje słodkie arcydzieła już od dawna, głownie na WŻ, torty zachwycające. Podglądam również fotki tortów z polskich cukierni i śmiać mi się chciało bo twoje wyglądają o niebo piękniej.
Czy na torcie"Tomek i przyjaciele" są zielone wiórki kokosowe?ślicznie dziękuję za miłe słowa !
tak to wiórki kokosowe. Wystarczy w przegotowanej wodzie rozrobić odrobinę barwnika , wsypać kokos i wymieszać
Pozdrawiam
aguś25 @ 6 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=941001Jaki uzyskuje się efekt poprzez dodanie do biszkoptu budyniu ?Wg. mnie biszkopt z dodatkiem budyniu jest smaczniejszy no i w trakcie pieczenia pachnie w całym domu!
aguś25 @ 6 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=941026Dorotaxx gdzie dokładnie mieści się ta hurtownia w Krakowie w której kupujesz barwniki ? I czy otwarta jest w niedziele ?
agus tej hurtowni już tam nie ma
przenieśli się albo na Rybitwy albo do Kokotowa, nie jestem pewna. jak się dowiem, dam znac
Dorotaxx @ 6 Feb 2010 napisał:
ldorcia @ 7 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=941646NA SPECJALNE ZAMÓWIENIE SZEFOWEJ MOJEGO BRATA
połączenie miłości do podróży i ulubionego klubupomysłowy
h-elen @ 15 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=945110beatricza31 - to dopiero tort !!!
Gratulacje za pomysł i wykonanie.Dziękuje bardzo.Pampersowych tortów jest mnóstwo w internecie, takie wykonanie akurat sama wymyśliłam, ale podglądałam jak to się robi. przyszła mama była pod wrażeniem jak otrzymała taki prezent.
Madda @ 16 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=945193Dorotko robisz prze cudne torty! przeglądnęłam cały wątek od deski do deski i zauważyłam kilka przepisów na mesę cukrową, mogłabyś napisać która się najlepiej sprawdziła? którą się najlepiej formowało ozdoby lub dekorowało cały tort?Dziękuję .
Fakt , przepis na masę ciągle się zmienia bo metodą prób i błędów próbuję zrobić tą idealną.
Ostatnio robiłam same duże torty i potrzebowałam większych ilości masy cukrowej. Zaczęłam dawać o jedną łyżeczkę żelatyny mniej i masa wychodziła jeszcze lepsza! Nie musiałam się tak męczyć podczas wałkowania i masa nadawała się do robienia ozdób . Masę robiłam z takich proporcji
5 łyżeczek żelatyny
105 ml zimnej wody
10 dag glukozy
3 łyżeczki margaryny ,,planta,,
olejek migdałowy
ok. 1-1,5 kg. cukru pudru ( w zależności od tego ile papka żelatynowa przyjmie cukru )
Kiedyś całe torty pokrywałam masą cukrową a do ozdób robiłam sztuczny marcepan. teraz już nie muszę tego robić bo masa nadaje się do robienia figurek, kwiatów itp.
kilka ostatnich tortów udekorowanych tylko i wyłącznie tą masą
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.