Torty Dorotyxx

beatricza31

Member
Sty 10, 2010
56
0
0
może któraś z was ma zdjęcia jak robi się auto np zigzak od podstawy.
icon_question.gif

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Dorotko podglądam twoje słodkie arcydzieła już od dawna, głownie na WŻ, torty zachwycające. Podglądam również fotki tortów z polskich cukierni i śmiać mi się chciało bo twoje wyglądają o niebo piękniej.

Czy na torcie"Tomek i przyjaciele" są zielone wiórki kokosowe?

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Dorotaxx gdzie dokładnie mieści się ta hurtownia w Krakowie w której kupujesz barwniki ? I czy otwarta jest w niedziele ?
wink.gif

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
betsetse @ 6 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=940968Dorotko podglądam twoje słodkie arcydzieła już od dawna, głownie na WŻ, torty zachwycające. Podglądam również fotki tortów z polskich cukierni i śmiać mi się chciało bo twoje wyglądają o niebo piękniej.

Czy na torcie"Tomek i przyjaciele" są zielone wiórki kokosowe?
ślicznie dziękuję za miłe słowa !

tak to wiórki kokosowe. Wystarczy w przegotowanej wodzie rozrobić odrobinę barwnika , wsypać kokos i wymieszać

Pozdrawiam

ldorcia

Member
Sty 18, 2010
14
0
0
NA SPECJALNE ZAMÓWIENIE SZEFOWEJ MOJEGO BRATA
połączenie miłości do podróży i ulubionego klubu

Załączniki

• tort_dla_bosowej_041.jpg
    tort_dla_bosowej_041.jpg
    349.4 KB · Wyświetleń: 0

zazi

Member
Paź 18, 2008
2
0
0
dorotko beatrycze bardzo dziękuję za podpowiedzi odnosnie Tomka ..........próbuje powalczyc z tym wyzwaniem .......szkoda ze nie spróbuję bo wskoczyłam na dietkę ale .......
icon_smile.gif

w razie niemocy zgłosze sie o porady

Madda

Member
Sty 29, 2010
162
0
0
Dorotko robisz prze cudne torty! przeglądnęłam cały wątek od deski do deski i zauważyłam kilka przepisów na mesę cukrową, mogłabyś napisać która się najlepiej sprawdziła? którą się najlepiej formowało ozdoby lub dekorowało cały tort?

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Madda @ 16 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945193Dorotko robisz prze cudne torty! przeglądnęłam cały wątek od deski do deski i zauważyłam kilka przepisów na mesę cukrową, mogłabyś napisać która się najlepiej sprawdziła? którą się najlepiej formowało ozdoby lub dekorowało cały tort?
Dziękuję .

Fakt , przepis na masę ciągle się zmienia bo metodą prób i błędów próbuję zrobić tą idealną.

Ostatnio robiłam same duże torty i potrzebowałam większych ilości masy cukrowej. Zaczęłam dawać o jedną łyżeczkę żelatyny mniej i masa wychodziła jeszcze lepsza! Nie musiałam się tak męczyć podczas wałkowania i masa nadawała się do robienia ozdób . Masę robiłam z takich proporcji

5 łyżeczek żelatyny
105 ml zimnej wody
10 dag glukozy
3 łyżeczki margaryny ,,planta,,
olejek migdałowy
ok. 1-1,5 kg. cukru pudru ( w zależności od tego ile papka żelatynowa przyjmie cukru )

Kiedyś całe torty pokrywałam masą cukrową a do ozdób robiłam sztuczny marcepan. teraz już nie muszę tego robić bo masa nadaje się do robienia figurek, kwiatów itp.

kilka ostatnich tortów udekorowanych tylko i wyłącznie tą masą

Impreza_na__niegu.JPG

Bilard.JPG

s_oń.JPG

krowa.JPG

Walentynkowo.JPG

urodzinowy..jpg

Załączniki

• urodzinowy..jpg
    urodzinowy..jpg
    38.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Impreza_na__niegu.JPG
    Impreza_na__niegu.JPG
    55.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Bilard.JPG
    Bilard.JPG
    40.6 KB · Wyświetleń: 0
  • s_oń.JPG
    s_oń.JPG
    36.6 KB · Wyświetleń: 0
  • krowa.JPG
    krowa.JPG
    43.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Walentynkowo.JPG
    Walentynkowo.JPG
    66 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy