h-elen @ 22 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=947706Dorotoxx, torty jak zwykle piękne.
(na cinie zgnieźdiłam się jak trafiłam na twoje torty...)
Dięki za udoskonalony przepis. Już niebawem wypróbuję.
PozdrawiamBardzo mi miło .
Pozdrawiam Cię serdecznie
chachu @ 23 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=948167Dorotko chciałam pokazać ci tem weselny tort o którym ci pisałam i pozwoliłam sobie go tu zamieścić.Piękny torcik!
bo66 @ 24 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=948499Dorotko piękne torty.Wiele inspiracji czerpie od Ciebie.Ja do tej pory wszystkie torty pokrywałam sztucznym marcepanem.Bardzo bym chciała zacząć przygodę z masa cukrowa z dodatkiem żelatyny,ale mam dostęp tylko do glukozy w płynie.Możliwe jest wykonanie tej masy z płynnej glukozy?Będę bardzo wdzięczna za podpowiedz.
Glukozę w proszku można dostać w każdej aptece.
beatricza31 @ 24 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=948558Glukozę w proszku można dostać w każdej aptece.Bearticza 31 Problem w tym,ze nie mieszkam w Polsce,a w miejscu zamieszkania w aptekach jest tylko płynna glukoza.Niemniej bardzo Ci dziękuję za rade.
bo66 @ 24 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=948587Bearticza 31 Problem w tym,ze nie mieszkam w Polsce,a w miejscu zamieszkania w aptekach jest tylko płynna glukoza.Niemniej bardzo Ci dziękuję za rade.A to co innego. a spróbuj zastąpić wodę glukozą w płynie, daj taką ilość glukozy jaką daje się wody. zawsze póżniej przy wyrabianiu masy plastycznej można dodać troszeczkę wody gdy będzie za twarda. To tylko moje przemyślenia nigdy z glukozy płynnej nie robiłam masy plastycznej.
beatricza31 @ 24 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=948601A to co innego. a spróbuj zastąpić wodę glukozą w płynie, daj taką ilość glukozy jaką daje się wody. zawsze póżniej przy wyrabianiu masy plastycznej można dodać troszeczkę wody gdy będzie za twarda. To tylko moje przemyślenia nigdy z glukozy płynnej nie robiłam masy plastycznej.Chyba masz racje.Zastanawiając się nad tym rozważam taka opcje.Spróbuje zrobić masę z polowy składników i zobaczymy co wyjdzie.Bardzo dziękuje.
bo66 @ 24 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=948499Dorotko piękne torty.Wiele inspiracji czerpie od Ciebie.Ja do tej pory wszystkie torty pokrywałam sztucznym marcepanem.Bardzo bym chciała zacząć przygodę z masa cukrowa z dodatkiem żelatyny,ale mam dostęp tylko do glukozy w płynie.Możliwe jest wykonanie tej masy z płynnej glukozy?Będę bardzo wdzięczna za podpowiedz.
Witaj
Bardzo dziękuję za miłe słowa
Możesz użyć płynnej glukozy .Zalej żelatynę wodą, odstaw do napęcznienia, postaw nad parą wodną , rozpuść i wlej 3,4 łyzki glukozy
Jeśli w ogóle nie użyjesz glukozy to nic się nie stanie. Glukoza ma za zadanie przedłużyć trwałość masy cukrowej.
Pozdrawiam
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.