Biszkopt jasny:
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po wystygnięciu przeciać na 3 części
Masa:
Dowolna sprawdzona masa budyniowa.
Tort przełożyć masą , można naponczować biszkopty a na mase ułożyć owoce.
Wysmarować równo cały tort kremem, odłożyć kilka łyżek do namalowania kubusia
Za pomocą wykałaczki narysowac kontury Kubusia
Dodatkowo:
czekolada gorzka
barwniki ( czerwony, pomarańczowy, zielony)
kokos
Czekolade rozpuscić w kąpieli wodnej,
za pomocą tyli z okrągłą końcówką narysować czekoladą Kubusia ,
Rozrobić 3/4 pozostałego kremu z pomarańczowym barwnikiem .
Reszte kremu wymieszać z barwnikiem czerwonym
Powstałymi kolorowymi kremami namalować Puchatka
Zielony barwnik wymieszać z kokosem. Jeśli barwnik jest w proszku to należy rozrobić go z niewielką ilością wody .
Udekorować nim tort
Chciałam pokazac wam jeszcze jeden tort , który robiłam w tym samym dniu, w którym robiłam Kubusia.
Zrobiłam tort w kształcie kostki masła , nie bede wstawiać przepisu bo wątpie żeby komuś sie przydał.
