Torty Dorotyxx

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Akulka @ 27 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=696939Dorota, pomysłowe te Twoje torty
icon_mrgreen.gif

Na Twoim miejscu wysłałabym fotkę "maślanego tortu" do firmy mleczarskiej, może dali by Ci w nagrodę trochę zapasów
daumen.gif
icon_mrgreen.gif
To nie jest głupi pomysł mysli___.gif , zapasy sie przydadzą
icon_wink.gif
. Pozdrawiam hehe_____.gif

Załączniki

• mysli___.gif
    mysli___.gif
    353 bajtów · Wyświetleń: 0
  • hehe_____.gif
    hehe_____.gif
    320 bajtów · Wyświetleń: 0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
terjon @ 28 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697003Dorotaxx.Sliczne te twoje torty.Mam Trzy pytania.Jak i z czego zrobione jest tło dookola misia?Drugie pytanie dotyczy kostki masła.Jaką masą obłozony jest tort ,,masło'' i jak uzyskałaś czerwony i czarny pasek?
Juz odpowiadam

1.,,Jak i z czego zrobione jest tło dookola misia,,?

Rozrobiłam troszke zielonago barwnika w proszku z wodą, dodałam kokos i wymieszałam .Podobno jest w sklepach gotowy zielony kokos ale ja sie z takim nie spotkałam. Jak robiłam Zygzaka Mcquina to nie miałam zielonego barwnika więc wymieszałam niebieski z żółtym i roznież wyszła piękna zieleń.

2.,,Jaką masą obłozony jest tort ,,masło'' ,,?

Ten tort pokryłam masą cukrową z takiej ilości składników:

80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki
do masy dodałam barwnik pomarańczowy

3.,,jak uzyskałaś czerwony i czarny pasek,,?

Długą linijką zaznaczyłam kreski na torcie za pomocą wykałaczki, tam gdzie mają sie barwnki zaczynać i kończyć. Rozrobiłam czerwony barwnik z niewielką ilością wody i malowałam pędzelkiem .Tak samo zrobiłam z drugim paskiem. Rozrobiłam niebieski barwnik z wodą ( wyszedł mi ciemny granat bo dałam za dużo barwnika) i malowałam pędzelkiem . Jeśli bedziesz chciała kiedys tak zrobić to musisz zaopatrzyć sie w dobre barwniki w proszku. Te najtansze w płynie są do d..y . Kiedys zamówiłam takie z Allegro i sie nie sprawdziły .
Szukałam w Krakowie i dobre barwniki znalazłam dopiero w hurtowni z dodatkami funkcjonalnymi do zywności.

Pozdrawiam serdecznie

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

Załączniki

• hehe_____.gif
    hehe_____.gif

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Dorotaxx.Serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Jak można zrobić takie ,,masło'' to może spróbować zrobić tortowy chleb,kg cukru,tabliczke czekolady i itd...Natchnęłaś mnie róznymi pomysłami. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
terjon @ 29 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697601Dorotaxx.Serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Jak można zrobić takie ,,masło'' to może spróbować zrobić tortowy chleb,kg cukru,tabliczke czekolady i itd...Natchnęłaś mnie róznymi pomysłami. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Wiesz mysli___.gif , czytałam twój komentarz i juz myślałam jak zrobić tortowy chleb,kg cukru,tabliczke czekolady ...to juz jest choroba

Załączniki

• mysli___.gif
    mysli___.gif
    353 bajtów · Wyświetleń: 0

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Kubus przepiekny.
Kostka masla,ze tak powiem mnie"rozwalila" swietny pomysl.
Jestem pod wrazeniem
daumen.gif

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Kusi mnie ten Kubuś Puchatek, tym bardziej, że muszę zrobić jakiś tort na roczek i 3 latka dla moich dzieci. Tylko barwników żadnych nie mam. Czy można wiedzieć gdzie dokładnie jest ta hurtownia spożywcza i czy można tam kupić pojedyncze sztuki?

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
dorga @ 30 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=698232Kusi mnie ten Kubuś Puchatek, tym bardziej, że muszę zrobić jakiś tort na roczek i 3 latka dla moich dzieci. Tylko barwników żadnych nie mam. Czy można wiedzieć gdzie dokładnie jest ta hurtownia spożywcza i czy można tam kupić pojedyncze sztuki?
Ta hurtownia jest super bo mozna kupić barwniki ( i nie tylko ) na sztuki.
To są namiary : Kraków, ul. Pana Tadeusza 6, tel. 012 2923324 , niedaleko tandety
Hurtownia nazywa sie ,,Damon,, .
Sprawdz sobie na mapie gdzie to jest dokładnie. Jak juz tam dojedziesz to zobaczysz wiele różnych hurtowni. Musisz isc do konca uliczki, przejdziesz przez dużą brame nad którą jest blaszany dach. Skręcisz w prawo , tam znajduje sie hurtownia. Nie wystrasz sie budynku bo nie wygląda najlepiej ,ale jak wejdziesz do biura to zobaczysz cuda hehe_____.gif

Poproś o takie barwniki w proszku ( masa: 0,05 kg.) podstawowe, które warto mieć :

- Czerwien koszenilowa
- Zielen cukrowa
- Indygotyna ( niebieski)
- Żółcień pomarańczowa

Załączniki

• hehe_____.gif
    hehe_____.gif

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Dziękuję za bardzo szczegółowe namiary. Tamte okolice trochę znam, więc myślę, że trafię.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Robię dziś próbny tort komunijny przed niedzielą, masa zagnieciona, czeka w lodówce. Faktycznie bielutka i faktycznie dało się ją zagnieść bez żadnego problemu. Teraz muszę tylko wykombinować, czym wycisnąć takie ładne wzorki dookoła tortu
icon_smile.gif
No i nie zawalić nic przy dekorowaniu
icon_smile.gif

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0

Skanno tej masy nie chowa sie do lodówki bo zrobi sie twarda jak kamien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! od razu po przygotowanie nalezy nałożyc ją na tort!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ta masa ma ten minus,ze szybko twardnieje jeśli nie leży na torcie . Bogu dzięki ,że to próbny tort!!!!!!!!!!!!

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
A jesli chodzi o dekoracje to zobacz czym ja zrobilam ten wzorek
Obraz_423.jpg
kupilam kiedys w hipermarkecie gotowe czekoladowe ozdoby na tort , i zostawialam sobie te szablony, zeby topic czekolade i sama je robic. No i przydaly sie do tego tortu
do dekoracji mozesz uzyc sprzętów ktore masz w domu. np. łyżki z ładnym wzorkiem

Obraz.jpg

Musisz poszukac czegos w domu, ja czasami szukam nawet w zabawkach moich smerfów bo mozna znalezc tam naprawde ciekawe rzeczy hehe_____.gif .

Załączniki

• Obraz_423.jpg
    Obraz_423.jpg
    68.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz.jpg
    Obraz.jpg
    61.3 KB · Wyświetleń: 0
  • hehe_____.gif
    hehe_____.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy