Akulka @ 27 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=696939Dorota, pomysłowe te Twoje torty![]()
Na Twoim miejscu wysłałabym fotkę "maślanego tortu" do firmy mleczarskiej, może dali by Ci w nagrodę trochę zapasów![]()
![]()
moni20 @ 28 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=697077a ta masa na gorze to jaka ?? cukrowa czy jaka??Moni tort ,,Masło,, pokryty jest masą cukrową z takiej ilosci składników:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Do masy dodałam troszke pomarańczowego barwnika w proszku.
Pozdrawiam
terjon @ 28 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=697003Dorotaxx.Sliczne te twoje torty.Mam Trzy pytania.Jak i z czego zrobione jest tło dookola misia?Drugie pytanie dotyczy kostki masła.Jaką masą obłozony jest tort ,,masło'' i jak uzyskałaś czerwony i czarny pasek?Juz odpowiadam
1.,,Jak i z czego zrobione jest tło dookola misia,,?
Rozrobiłam troszke zielonago barwnika w proszku z wodą, dodałam kokos i wymieszałam .Podobno jest w sklepach gotowy zielony kokos ale ja sie z takim nie spotkałam. Jak robiłam Zygzaka Mcquina to nie miałam zielonego barwnika więc wymieszałam niebieski z żółtym i roznież wyszła piękna zieleń.
2.,,Jaką masą obłozony jest tort ,,masło'' ,,?
Ten tort pokryłam masą cukrową z takiej ilości składników:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki
do masy dodałam barwnik pomarańczowy
3.,,jak uzyskałaś czerwony i czarny pasek,,?
Długą linijką zaznaczyłam kreski na torcie za pomocą wykałaczki, tam gdzie mają sie barwnki zaczynać i kończyć. Rozrobiłam czerwony barwnik z niewielką ilością wody i malowałam pędzelkiem .Tak samo zrobiłam z drugim paskiem. Rozrobiłam niebieski barwnik z wodą ( wyszedł mi ciemny granat bo dałam za dużo barwnika) i malowałam pędzelkiem . Jeśli bedziesz chciała kiedys tak zrobić to musisz zaopatrzyć sie w dobre barwniki w proszku. Te najtansze w płynie są do d..y . Kiedys zamówiłam takie z Allegro i sie nie sprawdziły .
Szukałam w Krakowie i dobre barwniki znalazłam dopiero w hurtowni z dodatkami funkcjonalnymi do zywności.
Pozdrawiam serdecznie
AgusiaSz @ 28 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=696993ta kostka masła jest boska![]()
![]()
terjon @ 29 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=697601Dorotaxx.Serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź.Jak można zrobić takie ,,masło'' to może spróbować zrobić tortowy chleb,kg cukru,tabliczke czekolady i itd...Natchnęłaś mnie róznymi pomysłami. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
dorga @ 30 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=698232Kusi mnie ten Kubuś Puchatek, tym bardziej, że muszę zrobić jakiś tort na roczek i 3 latka dla moich dzieci. Tylko barwników żadnych nie mam. Czy można wiedzieć gdzie dokładnie jest ta hurtownia spożywcza i czy można tam kupić pojedyncze sztuki?Ta hurtownia jest super bo mozna kupić barwniki ( i nie tylko ) na sztuki.
To są namiary : Kraków, ul. Pana Tadeusza 6, tel. 012 2923324 , niedaleko tandety
Hurtownia nazywa sie ,,Damon,, .
Sprawdz sobie na mapie gdzie to jest dokładnie. Jak juz tam dojedziesz to zobaczysz wiele różnych hurtowni. Musisz isc do konca uliczki, przejdziesz przez dużą brame nad którą jest blaszany dach. Skręcisz w prawo , tam znajduje sie hurtownia. Nie wystrasz sie budynku bo nie wygląda najlepiej ,ale jak wejdziesz do biura to zobaczysz cuda![]()
Poproś o takie barwniki w proszku ( masa: 0,05 kg.) podstawowe, które warto mieć :
- Czerwien koszenilowa
- Zielen cukrowa
- Indygotyna ( niebieski)
- Żółcień pomarańczowa
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.