Torty Dorotyxx

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Cinka ma racje .
Torty wykonane w stylu Angielskim , którego jestem fanką pokryte są marcepanem, lub rożnego rodzaju masami cukrowymi ( Ticino, Pettinice,Regalice itp.) . Torty takie można robić jedno lub wielopietrowe o dowolnym kształcie. Wszystko zalezy od wyobraźni i artystycznych umiejętności wykonawcy. Torty w stylu angielskim są bardzo eleganckie i mogą być fantazyjnie udekorowane. Do dekoracji używa się specjalnych sprzętów do stylu angielskiego : nożyki dekoratorskie, foremki do koralików, wykrawaczki o różnych kształtach,foremki do koronek,wałki dekoratorskie, stalowe szczypce,formy silikonowe itd. Można również użyć specjalnych mas do wykonania dekoracji lub figurek (Gum Paste, czekolady plastyczne , Regalice czy sugar florist paste do robienia delikatnych cukrowych kwiatów ). W taki sposób mozna wyczarować prawdziwe dzieła sztuki.

Tutaj są ciekawe torty: http://tortownia.pl/galeria.php
http://www.cakescrazy.co.uk/novelty.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
ściągnęłam ozdobe z wierzchu tortu i pokroiłam najpierw górne piętro , wyciągnęłam patyczki i pokroiłam dolne.


tort_pietrowy_3.jpg



przepraszam za jakość zdjęcia ale było robione kamerą internetową
 

Załączniki

  • tort_pietrowy_3.jpg
    tort_pietrowy_3.jpg
    10.3 KB · Wyświetleń: 1

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Biszkopt:

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli


1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.




Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
litr mleka
cukier do smaku
pół szklanki cukru
2 kostki masła


W połowie mleka rozrobic budynie, mąki i cukier waniliowy. Reszte mleka zagotowac z cukrem. Ugotować w tym budyń.

Kiedy ostygnie , masło utrzeć dodając po łyzce budyniu.



Krokant orzechowy:

5 łyżek masła lub margaryny
15 dag cukru
20 dag orzechów włoskich

na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż karmel zacznie brązowieć . odstawic do wystygnięcia.Od czasu do czasu pomieszać aby orzechy sie nie skleiły

Dodatkowo :

dobra czekolada mleczna
owoce do dekoracji
galaretka cytrynowa
pół litra wody
banan

Wykonanie:

Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części i ułożyc połówki odwrotnie.

biszkopty mozna ponczować wg. uznania

każdy biszkopt posmarować kremem, posypać krokantem i pokrojona w kostke czekoladą


Obraz_458.jpg

Dodatkowo mozna ułożyc dowolne owoce

Obraz_459.jpg


Galaretke rozrabiamy w gorącej wodzie ( tak jak jest napisane na opakowaniu)

W tym czasie ubieramy tort owocami , kiedy galaretka zacznie tężeć , delikatnie smarujemy owoce galaretka ( za pomocą pędzelka) . Tort można również udekorować kremem. Banana skropić sokiem z cytryny i ułożyc na środku .Mozna zrobic czułki z pokrojonej w paski śliwki lub suszonych moreli. Boki można posypać kokosem lub krokantem z orzechów


Obraz_462.jpg

Obraz_463.jpg




Pomysł na tort pochodzi z Wielkiego Żarcia : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?pr...&offset=165
 

Załączniki

  • Obraz_458.jpg
    Obraz_458.jpg
    88.3 KB · Wyświetleń: 1
  • Obraz_459.jpg
    Obraz_459.jpg
    97 KB · Wyświetleń: 1
  • Obraz_462.jpg
    Obraz_462.jpg
    100.6 KB · Wyświetleń: 1
  • Obraz_463.jpg
    Obraz_463.jpg
    92.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
eek2.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Dorota, ozłocę Cię
icon_smile.gif

Właśnie wlazłam na Cina, żeby przeszukać go pod kątem tortu na komunię
icon_smile.gif
- szukałam czegoś prostego i eleganckiego zarazem, nie tam żadne hostie czy biblie. Zdaje się, że znalazłam właśnie. Muszę tylko przetrenować tę masę, mam miesiąc, chyba wystarczy, żeby się nauczyć.
Czy ona jest faktycznie taka biała, jak to widać na Twoim zdjęciu?
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ja też planuje zrobić trot z ta masą.
bałam sie właśnie próbowania czy któraś będzie mi odpowiadała ale skoro Dorota napisała że już wypróbowała i akurat ta jest świetna, wiec nie mam wyboru.
padło na tą masę cukrową
icon_wink.gif


'środek' pewie jakiś wymyślę inny.
icon_wink.gif
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
1
0
Dorotaxx to się nazywa wejście smoka
daumen.gif


Wspaniały tort i zdjęciowa instrukcja - gratuluję
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No, piękny motylek i jaki kolorowy
icon_mrgreen.gif
daumen.gif
W sumie dość łatwy w wykonaniu, a jaki efektowny
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Ta masa jest bialutka jak śnieg , musisz tylko uważac na to aby jej nie pobrudzić np. w trakcie wałkowania. Dokładnie wyszoruj wałek , blat na którym bedziesz mase wałkować no i oczywiście dłonie.
Nie potrzebujesz miesąca na nauke, wystarczy pół godziny. Masa jest banalna a jaka rewelacyjna. Idealnej masy szukalam naprawde bardzo długo, kosztowało mnie to sporo nerwów, pracy no i pieniędzy. Większość z mas cukrowych lądowała w koszu bo albo nie dało sie pokryć tortu albo była paskudna w smaku. Ta w połączeniu z olejkiem migdałowym i dekoracją lukrową na soku cytrynowym jest przepyszna !!
Musisz tylko pamietac aby mase robic przed samym nałożeniem jej na tort. Ona dosyc szybko wysycha ale bez problemów zdążysz obłożyc nią tort. Miestąc temu bawiłam sie ta masą w robienie ozdób i do tej pory sie trzymają. Jeśli będziesz robic jakies ozdoby to możesz zrobic je juz teraz.Pozdrawiam


Obraz_187.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_187.jpg
    Obraz_187.jpg
    69.8 KB · Wyświetleń: 1

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Biszkopt jasny:

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli


1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
4. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.




Biszkopt ciemny:

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli


Tak samo jak biszkopy jasny upiec biszkopt ciemny dodatkowo dodając kakao.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Biszkopt :

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
4. Makę , proszek,kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.




Z tego przepisu upiec 2 biszkopty kakaowe , jeden w blaszce o średnicy 30 cm. . Drugi w blaszce o średnicy 20 cm.




Masa:

1,5 litra śmietany kremówki
20 dag cukru
6 dag kakao
olejek rumowy
6 łyżek dżemu truskawkowego
czekolada mleczna


1. śmietane ubijać, kiedy zacznie sztywnieć pomału wsypywać cukier ciągle mieszając
2.Podzielic śmietane na 3 części
3. Jedną trzecią śmietany wymieszać z kakao i kilkoma kroplami olejku rumowego . Kolejną część śmietany wymieszać z dżemem.Do reszty śmietany nic nie dodawać



wykonanie tortu:

Każdy biszkopt przeciąć na 3 części

Jeśli tort jest dla dorosłych ,można naponczować biszkopty :

Szklanka przegotowanej wody ,2 łyżki cukru , alkohol (wedle uznania)

Biszkopt+Czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+ Biszkopt + truskawkowa bita śmietana+ Biszkopt +czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+ mniejszy biszkopt+ truskawkowa śmietana+ mniejszy biszkopt+czekoladowa śmietana posypana pokrojoną czekoladą+mniejszy biszkopt

Udekorować pozostałą bitą śmietaną


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Biszkopt

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli


1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
4. Makę , proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
7. Kiedy biszkopt wystygnie, przeciąć na 3 częsci



Masa:

Masa karpatkowa np. ,,Gellwe,,
budyń śmietankowy,
łyżka mąki pszennej,
3 łyżki cukru,
750 ml. Mleka,
kostka masła i kostka margaryny
duża puszka brzoskwiń
dobra czekolada mleczna


1. Masę karpatkową ,budyń , mąkę ,cukier
wsypać do naczynia, dolać 0,5 litra mleka i
wymieszać.
2. resztę mleka zagotować i wlać ,,budyń,, z masą karpatkową, gotować, cały czas mieszając
3.Po wystudzeniu zmiksować z masłem i margaryną.Podzielic na 3 części





Krokant:

5 łyżek masła lub margaryny
15 dag cukru
20 dag orzechów włoskich



na duzej patelni roztopić masło, wsypać cukier, pokrojone orzechy i smażyc tak długo aż orzechy zaczną puszczać kolor (ciągle mieszając). odstawic do wystygnięcia.

Do dekoracji :

2 galaretki truskawkowe
czekolada biała


Wykonanie Tortu:

biszkopty można naponczować wedle uznania

Biszkopt+masa,brzoskwinie, pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt+masa,brzoskwinie,pokrojona mleczna czekolada+ biszkopt

Resztą masy posmarować tort zostawiając
troche na rozetki.
Na wierzchu tortu ułożyć brzoskwinie, zalać galaretką zostawiająć ok. 1,5 cm miejsca po bokach tortu gdzie będą rozetki .Kiedy galaretka zastygnie należy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i udekorować nią galaretke wg. upodobania. Boki tortu posypać krokantem .



 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy