TORTY krok po kroku

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Torciki naprawde piękne
icon_smile.gif
gratuluje . Co do smietany ja wogóle nie polecem jej do strojenia, jeżeli już to z podwójną ilością ŚMIETAN-FIXU . od długiego czasu używam gotowych kremów Dr Oetcer lub GELWE. Używam smaków : jagurtowego kiedy potrzebuje biały krem lub ładny kolor na bazie bieli ( róż itp) Ajerkoniakowego kiedy potrzebuje naturalny kolor skóry ( np.na piersi) lub ładny kolor żółty i zielony, czekoladowego do brązu. I tyle, są świetne, sztywne i co najlepsze naprawde super smakują. Środek zawsze przekładam swoimi kremami więc ta odrobina do dekoracji nawet jak ktoś nie lubi gotowych kremów jest praktycznie niewyczuwalna
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Wychodze z założenia " jaki jesteś dla innych tacy inni są dla Ciebie
icon_smile.gif
" a w koncu po to tu zaglądamy żeby sobie pomagać
icon_smile.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Devillwoman super pomysł z tym wątkiem
daumen.gif

Anna do bitej śmietany ,żeby była sztywniejsza możesz dodać żelatyny.
Zwykle daję 1,5-2 łyżeczki na pół litra śmietany.
Najpierw zalewam żelatynę w szklance kilkoma łyżkami zimnej wody (tak żeby była cała zalana ) a jak już wchłonie wodę wkładam szklankę do gorącej wody, żeby żelatyna stała się płynna.
Dodaję do już ubitej śmietany i ubijam jeszcze ze 3 minuty.
Wtedy jest trochę łatwiej dekorować chociaż śmietana jest rzeczywiście mało wdzięczna do większych dekoracji ,bo przy wyciskaniu ogrzewa się od dłoni,i trzeba wkładać do rękawa małe porcje.

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Następnym razem spróbuję z żelatyną. Może tak będzie najlepiej dopóki nie nabiorę wprawy. Może będzie trochę lepiej. Porcje wkładałam naprawdę malutkie, tak ok 2 pełne łyżki stołowe, tylko zbyt długo pewnie trwało zanim je wykorzystałam.
icon_smile.gif
Chociaż wprawę to chyba dosyć długo będę nabierała, bo torty to mam okazję robić tylko kilka razy w roku, choć chciałabym częściej, a to by było możliwe gdybym przyjmowała zamówienia od innych osób, a na to jeszcze za wcześnie. Bałabym się, że coś nie wyjdzie i co wtedy? No ale może kiedyś?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
ale przecież nie tylko torty można dekorować bitą śmietaną
icon_wink.gif

nawet zwykły biszkopt przełożony jabłkami i udekorowany bitą śmietaną , jest pycha a przy okazji sobie potrenujesz
icon_lol.gif

poza tym nie bądz taka skromna ,bo Twoje torty są zrobione po mistrzowsku.a skoro to Twoje pierwsze takie dekoracje
eek2.gif
,to tym bardziej warto żebyś swój talent rozwijała.

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Jej dzięki. Pierwszy był tort w styczniu spiderman dla najstarszego synka. Następne były właśnie te dwa. Sama jestem zaskoczona, że coś z tego wyszło i tym bardziej jeszcze mi się to spodobało
icon_smile.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Dzisiaj nie wytrzymałam i zrobiłam kolejny tort. Chciałam poćwiczyć dekorowanie. Cała dekoracja jest z bitej śmietany i barwników spożywczych w proszku.

Załączniki

• Zdj_cie0233.jpg
    Zdj_cie0233.jpg
    595.9 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Tak te róże i listki też są ze śmietany. Wzorowałam się właśnie takimi filmikami co podała devillwoman.
icon_smile.gif

A tu jest pokazane jak uzyskać dwa kolory:
http://www.youtube.com/watch?v=UCrY0hLeWyU&feature=feedf
To właśnie po obejrzeniu tego filmiku tak mnie wzięło na robienie kwiatów z bitej śmietany itp. Próbowałam już nawet robić coś w rodzaju lilii i nie wyszło tak źle, tylko ja zamiast tych stożków to robiłam na kremie.
Nawet nie wiecie jak się cieszę, że wam się ten tort podoba, bo to dopiero mój drugi tort z różami.
icon_biggrin.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
A co do ćwiczenia bez pieczenia Aniu
icon_smile.gif
ja zrobiłam sobie makiete tortu ( plastikową miske którą pokryłam masą plastyczną) jak zaschła mogłam cwiczyc róże wzorki itp, jedne zcierasz drugie nakladasz np róże

Załączniki

• r__e_masa_cukrowa.jpg
    r__e_masa_cukrowa.jpg
    429.5 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Dzisiaj rozpuściłam sobie troszkę czekolady i zmieszałam z miodem, żeby zobaczyć czy uda mi się zrobić różę z czekolady, lub czy w ogóle będę potrafiła lepić, bo jeszcze nigdy nie lepiłam z żadnej masy. Myślę że jak na pierwszy raz wyszło nie najgorzej:

Załączniki

• Zdj_cie0235.jpg
    Zdj_cie0235.jpg
    542.4 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
weerka @ 2 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1099489Devillwoman ,Anna -szalone kobiety macie złote ręce!!!!
anbetung.gif
Dziękuje bardzo, sama nie moge uwierzyć że dopiero po trzydziestce odkryłam w sobie taki talent
icon_smile.gif
ale jak to sie mówi lepiej późno niż wcale.

Aniu róża piękna!!!! a po zastygnięciu nie straci koloru?? wiesz czekolada ma to do siebie że bieleje i robi się brzydka ? zaobserwuj za dwa dni i daj znać, tylko jej nie zdedz wcześniej
rofl.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Tego nie wiem, bo pierwszy raz coś takiego zrobiłam. Zobaczę za dwa dni, tak jak mówisz. Jeśli zbieleje, to będzie znaczyło, że takie ozdoby trzeba będzie robić na świeżo. Zobaczymy, sama teraz jestem ciekawa
denknach.gif
Mam nadzieję, że dzieci mi jej wcześniej nie zjedzą hihi
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
o rajusku, naogladalam sie wszystkich tortow i teraz najchetniej w jeden z nich wtopilabym swoja cala buzie!! takiego mam dzis smaka na slodycze!
zwinker.gif

a wracajac do rozyczek: czy ktoras z Was wie co dzieje sie z czekolada po dwoch dniach od zrobienia?
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy