lambethka @ 2 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1099699to ja bede zamykac oczy - bo nie chce umierac zanim naucze sie robic roze![]()
a wiecie dziewczyny jak to jest z rozami na bitej smietanie? cos sie z nimi dzieje? bac sie? nie bac sie?Lambethka nie zamykaj oczu tylko poczytaj ten wątek https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23610 (a jest w nim nawet link do instrukcji robienia różyczek ) i zabieraj się do ćwiczeń![]()
W przepisie jest podany syrop kukurydziany ale dziewczyny z powodzeniem używały też miodu i przechowywały masę nawet 2 miesiace.
Anna brawa za inwencję.Czekam z niecierpliwością co nowego wymyślisz![]()
Zastanawiam się nad kropelkami na kwiatach.
Czy gdyby zrobić je z przezroczystej galaretki (żelatyna+ woda) ,udałoby się je uformować przy pomocy rękawa?![]()
dziunia @ 25 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=839224Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy
- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła
Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.
- szczypta soli
- aromat (olejek)
- barwnik w paście(płynny nadmiernie rozrzedza masę
Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać"Teraz mozna dodać aromat i barwnik.![]()
Anna5 @ 4 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1100368Dokładnie, ja dodałam miodu zamiast syropu kukurydzianego, a powstały tłuszcz wycisnęłam w dłoni.
Też się już zastanawiałam jak zrobić takie kropelki, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Myślałam też o białku z cukremBardzo mi się spodobał ten pomysł z rosą (końcówka filmiku): http://www.youtube.com/watch?v=UCrY0hLeWyU&feature=feedf![]()
devillwoman może wiesz co to za masa z tego filmiku? Wygląda jak bita śmietana, bo wygląda bardzo delikatnie ale za razem na gęstą.
Tak w ogóle to pierwszy raz zobaczyłam ten filmik jakiś miesiąc temu i od tamtej pory zaczęłam marzyć o tym, żeby stworzyć coś takiego. Normalnie zakochałam się w tym filmiku. Oglądałam go już chyba kilkadziesiąt razy.wiem wiem juz obiecywalam ale mam malo czasu, jak tylko bede miec chwile poszperam na angielskich stronach i dowiem sie co to za krem![]()
Anna5 @ 4 Mar 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1100342No i nadeszła chwila prawdy i muszę wam powiedzieć, że ja nie widzę większej różnicy. Co prawda nie jest tak błyszcząca jak tuż po jej zrobieniu, ale to normalne chyba, że po wyschnięciu ozdoby są bardziej matowe. Zresztą sami zobaczcie jak dzisiaj wygląda:sliczna ta roza! a to ze matowa..hmm...a moze ja posmarowac piana z bialek czy jakos tak..
zreszta matowosc jej nie przeszkadza w byciu sliczna![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.