TORTY krok po kroku

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Ja dowiem się za dwa dni
icon_smile.gif
Ale nawet jeśli zbieleje, to nie można jej np już po położeniu na tort posmarować np rozpuszczoną żelatyną lub galaretką żeby była ładniejsza? Hmm
denknach.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
szczerze mówiąc ja też
icon_smile.gif
No Aniu jesteś a raczej Twoja róża "królikiem doświadczalnym" ;) a co do posmarowania czymś kto wie może się udać. Ale Ty to kobieto masz pomysły, coś mi sie zdaje że za miesiąc gora dwa wszystkie poumieramy z zazdrosci i zachwytu nad Twoimi dziełami
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
to ja bede zamykac oczy - bo nie chce umierac zanim naucze sie robic roze
biggrinflip.gif

a wiecie dziewczyny jak to jest z rozami na bitej smietanie? cos sie z nimi dzieje? bac sie? nie bac sie?

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Dekoracje z bitej śmietany najładniej wyglądają pierwszego dnia. Następnego dnia nie są już tak efektowne. Choć zależy to dużo od koloru jaki mają, bo jak zrobiłam tort na walentynki, to na następny dzień przez białą śmietanę, którą wysmarowałam boki przebijał biszkopt i wyglądała nieświeżo, ale róże i listki na niej nadal wyglądały dobrze. Były one w dość mocnych kolorach, może dlatego. To był ten tort, pierwszy jaki zrobiłam z różami:

Załączniki

• Zdj_cie0212.jpg
    Zdj_cie0212.jpg
    530.9 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
super torcik! a smietane jaka robilas? taka ubijana plynna czy z proszku? bo ja raz kupilam niemiecka bita smietane i na drugi dzien tez mi sie taka przeswitujaca i niefajna zrobila. Smakowala super, no ale oczy tez by chcialy zjesc
lecker.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Do tego tortu nie pamiętam, ale chyba w proszku, a do barbie i samochodzika łaciatej 30%. Do tego ostatniego biało-pomarańczowego z różami używałam śmietany w proszku.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
wlasnie te w proszku sa jakies takie zdradliwe. Na poczatku dobrze wygladaja a pozniej siadaja. Moja bratowa robi niesamowicie dobra smietane z smietanki 30% - ale ile sie trzyma to nie wiem bo jej torty znikaja w chwile.
Ja chcialam zrobic rolade z bita smietana i uzylam tej z proszku - zalowalam i juz wiecej nie uzylam. Zostala mi jedna ale zrobie ja do jakiegos deseru lodowego
icon_biggrin.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
No i nadeszła chwila prawdy i muszę wam powiedzieć, że ja nie widzę większej różnicy. Co prawda nie jest tak błyszcząca jak tuż po jej zrobieniu, ale to normalne chyba, że po wyschnięciu ozdoby są bardziej matowe. Zresztą sami zobaczcie jak dzisiaj wygląda:

Załączniki

• Zdj_cie0237.jpg
    Zdj_cie0237.jpg
    578.8 KB · Wyświetleń: 0

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
lambethka @ 2 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1099699to ja bede zamykac oczy - bo nie chce umierac zanim naucze sie robic roze
biggrinflip.gif

a wiecie dziewczyny jak to jest z rozami na bitej smietanie? cos sie z nimi dzieje? bac sie? nie bac sie?
Lambethka nie zamykaj oczu tylko poczytaj ten wątek https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23610 (a jest w nim nawet link do instrukcji robienia różyczek ) i zabieraj się do ćwiczeń
icon_mrgreen.gif

W przepisie jest podany syrop kukurydziany ale dziewczyny z powodzeniem używały też miodu i przechowywały masę nawet 2 miesiace.

Anna brawa za inwencję.Czekam z niecierpliwością co nowego wymyślisz
daumen.gif

Zastanawiam się nad kropelkami na kwiatach.
Czy gdyby zrobić je z przezroczystej galaretki (żelatyna+ woda) ,udałoby się je uformować przy pomocy rękawa?
gruebel_2.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Dokładnie, ja dodałam miodu zamiast syropu kukurydzianego, a powstały tłuszcz wycisnęłam w dłoni.
Też się już zastanawiałam jak zrobić takie kropelki, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Myślałam też o białku z cukrem
denknach.gif
Bardzo mi się spodobał ten pomysł z rosą (końcówka filmiku): http://www.youtube.com/watch?v=UCrY0hLeWyU&feature=feedf

devillwoman może wiesz co to za masa z tego filmiku? Wygląda jak bita śmietana, bo wygląda bardzo delikatnie ale za razem na gęstą.

Tak w ogóle to pierwszy raz zobaczyłam ten filmik jakiś miesiąc temu i od tamtej pory zaczęłam marzyć o tym, żeby stworzyć coś takiego. Normalnie zakochałam się w tym filmiku. Oglądałam go już chyba kilkadziesiąt razy.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
tak ,tak mi się też to bardzo podoba.
i dlatego też przypomniało mi się ,ze dziewczyny w którymś starym wątku próbowały na różne sposoby z lukrem ale nie wychodziło.
ten żel z filmu jest zdaje się wymieszany z gumą arabską (pewności nie mam) ,chyba w tortowni kiedyś było coś takiego.
no nie pamiętam gdzie i która cinka to pokazywała czy to Joanna,czy może All czy jeszcze ktoś inny...?
gruebel_2.gif

masę obstawiam,że to butter cream https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26589 a konkretnie ten

http://www.youtube.com/watch?v=uBBoRMWcfNc...feature=related
dziunia @ 25 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=839224Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy

- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła

Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.

- szczypta soli
- aromat (olejek)
- barwnik w paście(płynny nadmiernie rozrzedza masę

Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać"
icon_wink.gif
Teraz mozna dodać aromat i barwnik.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Anna5 @ 4 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1100368Dokładnie, ja dodałam miodu zamiast syropu kukurydzianego, a powstały tłuszcz wycisnęłam w dłoni.
Też się już zastanawiałam jak zrobić takie kropelki, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Myślałam też o białku z cukrem
denknach.gif
Bardzo mi się spodobał ten pomysł z rosą (końcówka filmiku): http://www.youtube.com/watch?v=UCrY0hLeWyU&feature=feedf

devillwoman może wiesz co to za masa z tego filmiku? Wygląda jak bita śmietana, bo wygląda bardzo delikatnie ale za razem na gęstą.

Tak w ogóle to pierwszy raz zobaczyłam ten filmik jakiś miesiąc temu i od tamtej pory zaczęłam marzyć o tym, żeby stworzyć coś takiego. Normalnie zakochałam się w tym filmiku. Oglądałam go już chyba kilkadziesiąt razy.
wiem wiem juz obiecywalam ale mam malo czasu, jak tylko bede miec chwile poszperam na angielskich stronach i dowiem sie co to za krem
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
obejrzalam ten filmik na youtubie i szal!!!!! Niewairygodne jak niektorzy maja juz fach w reku, ze niby tak szybko od ''niechcenia'' mizna kremem po torcie i powstaje arcydzielo
anbetung.gif

weerka dziekuje za motywacje - juz sie zabieram za lekture i cwiczenia. Moje pierwsze roze byly takie sobie - rob ilam z masy cukrowej. Ksztalt byl ok ale brzegi platkow mi pekaly i byly takie..nijakie wedlug mnie. Zreszta zdjecie jest juz chyba w tym watku
gruebel_2.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
devillwoman nie przejmuj się, chyba wszystkie wiemy jak to jest z tym czasem, a zwłaszcza przy dzieciach ;)

weerka dzięki za przepis. Już widziałam ten film na 1:2:3 ale jakoś nigdy tego kremu ni robiłam, ale wczoraj robiłam pączki i zostawiłam sobie niepotrzebne białka w szklance w lodówce, a to jest okazja na wypróbowanie tego kremu
icon_mrgreen.gif
Zobaczymy jakie cuda da się z niego zrobić i jak smakuje. Podejrzewam, że będzie potwornie słodki. Ale jeśli będzie się nim dobrze dekorować, to będzie tego wart.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Anna5 @ 4 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1100342No i nadeszła chwila prawdy i muszę wam powiedzieć, że ja nie widzę większej różnicy. Co prawda nie jest tak błyszcząca jak tuż po jej zrobieniu, ale to normalne chyba, że po wyschnięciu ozdoby są bardziej matowe. Zresztą sami zobaczcie jak dzisiaj wygląda:
sliczna ta roza! a to ze matowa..hmm...a moze ja posmarowac piana z bialek czy jakos tak..
zreszta matowosc jej nie przeszkadza w byciu sliczna
icon_mrgreen.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
o i sie sprawa wyjasnila
icon_mrgreen.gif

a z filmiku tak mysle mysle..ale to musi byc jakis rodzaj zelu te kropelki rosy na rozach..a wyglada przeprzeprzecudownie

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
No dziewczyny nie wytrzymałam z ciekawości i postanowiłam sprawdzić, jak będzie wyglądała ta róża posmarowana żelatyną i jak zrobić rosę. Efekt moich doświadczeń jest taki (dla porównania położyłam obok matowy listek czekoladowy):

Załączniki

• Zdj_cie0245.jpg
    Zdj_cie0245.jpg
    535.3 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy