- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 4
- 0
Barrdzo czosnkowy
Moj ulubiony! Nie myslalam, ze mozna tak prosto zrobic w domu.
Moze nie tak prosto
1/4 szkl zabkow czosnku
1 szkl oleju rzepakowego (u mnie bylo to 80ml rzepakowego, reszta ze slonecznika)
1/8 (2 lyzki) soku z cytryny
1/4-1/2 lyzeczki soli
ewentualnie bialko jajka
Chcialam najpierw zrobic sos jak purysci
Blad moj polegal na tym, ze uzylam mini-malaksera od blendera recznego, a jak juz sie sos zacznie krecic, nie mozna zatrzymywac maszyny
Tak wiec posiekalam czosnek i dodawalam po trochu na przemian raz olej, raz sok z cytryny.
Gdzies w polowie oleju pomyslalam, ze nic z tego nie bedzie
Ciepnelam wiec szybko bialko na dno pojemnika od blendera, na to dodalam reszte soku z cytryny i reszte oleju.
I jak przy 'majonezie ze sloika' wlozylam zyrafe do samego dna. Nawet nie 2 minuty jak sos byl gotowy!
Gesty tak, ze musialam rozrzedzac. Dodalam odrobine mleka sojowego i wode.
Purystka zostane nastepnym razem.
Takie mam wrazenie po tym video http://www.youtube.com/watch?v=ufDD773NQMY...feature=related
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: