- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
tarta rodem z Izraela, przepis od znajomej; wyprobowany wielokrotnie, wszystkim baaardzo zawsze smakuje!
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie sera feta (200g)
2 sredniej wielkosci ziemniaki (nie za duze)
smietana (lub jakis naturalny serek lekko plynnej konsystencji)
kumin mielony (lub kminek)
sezam
Ugotowac ziemniaki, nastepnie rozdrobnic je widelcem (ja gotuje w mundurkach, wydaje mi sie, ze maja wtedy lepszy smak). Rozkruszyc ser.
Wymieszac z dodatkiem smietany (lub serka) tak, aby otrzymac klejaca sie mase, nie za sucha, ale tez niezbyt lejaca (ja zawsze uzywam 200g takiego naturalnego serka + dolewam troche smietany). Dosypac kminku. Ciasto rozlozyc na blasze, nalozyc farsz na jego polowe, przykryc tarte druga polowa. Posypac kminkiem lub sezamem. Wstawic do nagrzanego na 200° piekarnika i piec ok. 30-35 min.
Smacznego!!
EDIT
mozna tez uzyc ziemniakow ugotowanych dzien wczesniej, jesli zostana z obiadu np.
uwagi
platy ciasta ktorych teraz uzywam maja wymiary 25 x 42 cm
z 200 g fety + ok. 100-150 g serka (lub kwasnej smietany) robie nadzienie na dwa platy : na jednym je rozsmarowuje i przykrywam tym drugim
jesli mam tylko jedno ciasto, to daje mniej farszu
a przed pieczeniem 'rysuje' nozem na ciescie kratke, ladniej wtedy wyglada
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie sera feta (200g)
2 sredniej wielkosci ziemniaki (nie za duze)
smietana (lub jakis naturalny serek lekko plynnej konsystencji)
kumin mielony (lub kminek)
sezam
Ugotowac ziemniaki, nastepnie rozdrobnic je widelcem (ja gotuje w mundurkach, wydaje mi sie, ze maja wtedy lepszy smak). Rozkruszyc ser.
Wymieszac z dodatkiem smietany (lub serka) tak, aby otrzymac klejaca sie mase, nie za sucha, ale tez niezbyt lejaca (ja zawsze uzywam 200g takiego naturalnego serka + dolewam troche smietany). Dosypac kminku. Ciasto rozlozyc na blasze, nalozyc farsz na jego polowe, przykryc tarte druga polowa. Posypac kminkiem lub sezamem. Wstawic do nagrzanego na 200° piekarnika i piec ok. 30-35 min.
Smacznego!!
EDIT
mozna tez uzyc ziemniakow ugotowanych dzien wczesniej, jesli zostana z obiadu np.

uwagi
platy ciasta ktorych teraz uzywam maja wymiary 25 x 42 cm
z 200 g fety + ok. 100-150 g serka (lub kwasnej smietany) robie nadzienie na dwa platy : na jednym je rozsmarowuje i przykrywam tym drugim
jesli mam tylko jedno ciasto, to daje mniej farszu
a przed pieczeniem 'rysuje' nozem na ciescie kratke, ladniej wtedy wyglada

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: