Trufelki czekoladowo-rumowe

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Trufelki czekoladowo-rumowe

1 szklanka posiekanej czekolady (okolo 170g)
1/2 szklanki cukru pudru
3 lyzki syropu z kukurydzy
1/2 szklanki ciemnego rumu
2 1/2 szklanki pokruszonego czekoladowego ciasta *
1 szklanka drobniutko posiekanych orzechow wloskich (niekoniecznie)

cukier, kakao

Czekolade rozpuscic na parze, zdjac z palnika dodac cukier puder i syrop, na koncu rum. Dodac okruszki i orzechy, dobrze wymieszac.
Formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego lub mniejsze, obtaczac w kakao lub cukrze (te pokryte cukrem beda "trzeszczace").

Przechowywac zamkniete w puszce, najlepsze po kilku dniach.

* mozna tez uzyc ciasteczkowych okruszkow, ale z ciastem sa o wiele lepsze - wilgotne, mieciutkie i takie troche bajaderkowe
icon_smile.gif
Najlepsze jest czekoladowe, ale robilam je rowniez z okruszkow babki marmurkowej i tez byly pyszne.

img55690bp.jpg

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
wlasnie je zrobilam i oniemialam. Wlasnie czekam na moj egzamin( za 3 godziny mam) i stra sznie sie denerwuje, dlatego chwycila mnie nagla ochota na cos pysznego , slodkiego i co najwazniejsze szybkiego.

Dorwalam sie do piernika Gigi co dojrzewa ( kurcze jak bede miala takienapady to duzo z niego nie zostanie :mrgreen: ) i uzylam go zamiast czekoladowego ciasta.
Efekt- pysznosc, kwintesencja smaku, trufelki bardzo ale to bardzo smakowite

NA szybkiego pochlonelam 4 :mrgreen: :mrgreen:

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Miod i syrop z kukurydzy maja bardzo podobna konsystencje i slodycz
icon_smile.gif
Tak, ze chyba dobry wybor - jedyne co bedzie rozne to smak, miod jest miodowy a syrop raczej bez wyraznego smaku...

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Trufelki są pyszne - smakowały mi bardziej niż te że śliwką i brandy. Tamte z kolei bardziej przypadły do gustu mojemu J. Obydwa rodzaje obtaczałam w kakao i zmielonych orzechach:
Obraz_027.jpg

Załączniki

• Obraz_027.jpg
    Obraz_027.jpg
    968.2 KB · Wyświetleń: 2

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
Mam cały biszkopt kakaowy do zutylizowania, bo w środku chyba zakalec, więc trzeba tylko jeszcze kupić rum i będzie się działo....
Moja szwagierka uwielbiała kiedyś bajaderki, mam nadzieję że w święta opanujemy "sytuację" ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy