Trufelki czekoladowo-rumowe
1 szklanka posiekanej czekolady (okolo 170g)
1/2 szklanki cukru pudru
3 lyzki syropu z kukurydzy
1/2 szklanki ciemnego rumu
2 1/2 szklanki pokruszonego czekoladowego ciasta *
1 szklanka drobniutko posiekanych orzechow wloskich (niekoniecznie)
cukier, kakao
Czekolade rozpuscic na parze, zdjac z palnika dodac cukier puder i syrop, na koncu rum. Dodac okruszki i orzechy, dobrze wymieszac.
Formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego lub mniejsze, obtaczac w kakao lub cukrze (te pokryte cukrem beda "trzeszczace").
Przechowywac zamkniete w puszce, najlepsze po kilku dniach.
* mozna tez uzyc ciasteczkowych okruszkow, ale z ciastem sa o wiele lepsze - wilgotne, mieciutkie i takie troche bajaderkowe
Najlepsze jest czekoladowe, ale robilam je rowniez z okruszkow babki marmurkowej i tez byly pyszne.
1 szklanka posiekanej czekolady (okolo 170g)
1/2 szklanki cukru pudru
3 lyzki syropu z kukurydzy
1/2 szklanki ciemnego rumu
2 1/2 szklanki pokruszonego czekoladowego ciasta *
1 szklanka drobniutko posiekanych orzechow wloskich (niekoniecznie)
cukier, kakao
Czekolade rozpuscic na parze, zdjac z palnika dodac cukier puder i syrop, na koncu rum. Dodac okruszki i orzechy, dobrze wymieszac.
Formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego lub mniejsze, obtaczac w kakao lub cukrze (te pokryte cukrem beda "trzeszczace").
Przechowywac zamkniete w puszce, najlepsze po kilku dniach.
* mozna tez uzyc ciasteczkowych okruszkow, ale z ciastem sa o wiele lepsze - wilgotne, mieciutkie i takie troche bajaderkowe

