- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Zrobione na prezent urodzinowy dla koleżanki
Była zachwycona
Składniki:
* 300g czekoladowych muszelek śniadaniowych (np Nesquik czy Mlekołaki)
* 2 łyżki śmietany
* 2 duże łyżki likieru kokosowego
* 100g białej czekolady dobrej jakości
Dekoracja:
* kilka sztuk płatków śniadaniowych w kształcie kulek
* 3-4 kostki mlecznej czekolady
* 100g białej czekolady
* kilka łyżek mleka
* płatki migdałów
* barwnik spożywczy żółty lub pomarańczowy
Muszelki mielimy na proszek.
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy śmietanę, likier i umieszamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy się rozpuści, mieszamy składniki i wsypujemy zmielone płatki śniadaniowe (muszelki). Dokładnie łączymy składniki i formujemy niewielkie wałeczki. Układamy na tacy i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, by stężały.
Białą czekoladę rozpuszczamy z kilkoma łyżkami mleka i dodajemy odrobinę barwnika spożywczego dla uzyskania lekko żółtego koloru.
Wyjmujemy trufle z zamrażarki i obtaczamy je w czekoladzie. Na czubku każdej trufli delikatnie układamy czekoladowe kulki Nesquik. I wkładamy do lodówki by czekolada stwardniała.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy i za pomocą pędzelka rysujemy na każdej pszczółce oczka i paski, przyczepiamy skrzydełka (płatki migdałów). Wkładamy do lodówki na około godzinkę.
Smacznego

Była zachwycona

Składniki:
* 300g czekoladowych muszelek śniadaniowych (np Nesquik czy Mlekołaki)
* 2 łyżki śmietany
* 2 duże łyżki likieru kokosowego
* 100g białej czekolady dobrej jakości
Dekoracja:
* kilka sztuk płatków śniadaniowych w kształcie kulek
* 3-4 kostki mlecznej czekolady
* 100g białej czekolady
* kilka łyżek mleka
* płatki migdałów
* barwnik spożywczy żółty lub pomarańczowy
Muszelki mielimy na proszek.
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy śmietanę, likier i umieszamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy się rozpuści, mieszamy składniki i wsypujemy zmielone płatki śniadaniowe (muszelki). Dokładnie łączymy składniki i formujemy niewielkie wałeczki. Układamy na tacy i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, by stężały.
Białą czekoladę rozpuszczamy z kilkoma łyżkami mleka i dodajemy odrobinę barwnika spożywczego dla uzyskania lekko żółtego koloru.
Wyjmujemy trufle z zamrażarki i obtaczamy je w czekoladzie. Na czubku każdej trufli delikatnie układamy czekoladowe kulki Nesquik. I wkładamy do lodówki by czekolada stwardniała.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy i za pomocą pędzelka rysujemy na każdej pszczółce oczka i paski, przyczepiamy skrzydełka (płatki migdałów). Wkładamy do lodówki na około godzinkę.
Smacznego

