- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Truskawki z bitą śmietaną to chyba najpopularniejszy dziś deser z tych owoców. Po raz pierwszy podano go na polecenie cara Piotra I ze słynnej dynastii Romanowów. Kaprys władcy polegał na tym, że zażyczył on sobie tego przysmaku w środku rosyjskiej zimy. Oczywiście - dostarczono mu go. Historia sztuki kulinarnej odnotowała ów fakt, gdyż truskawki a`la Romanow są wymieniane wśród najsłynniejszych potraw świata, lecz źródła milczą o tym, skąd wzięto wówczas świeże owoce. Dodatek likieru pomarańczowego nadaje "zwykłym" truskawkom naprawdę niezwykłego smaku. Ze względu na swój czerwony kolor oraz kształt serca - truskawka czy jeszcze wtedy poziomka, była niegdyś symbolem Wenus, greckiej bogini miłości.
Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz- Klein, „Dania z owocami”. Interesujące fakty na temat truskawek mozna przeczytać [/size]tutaj.[/font]
[/size]( na dwie porcje)
truskawki
śmietana słodka tortowa 30% lub 36%
cukier puder
likier pomarańczowy ( ja dałam Bols Blue Curaçao)
Truskawki opłukać pod zimną wodą. Oderwać listki, truskawki pokroić na cząstki lub plasterki. 50 ml likieru rozmieszać z 1 łyżeczką cukru pudru. Likierem zalać truskawki, wymieszać. Odstawić.
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, w połowie ubijania dodając cukier puder do smaku.
Truskawki przełożyć do pucharków, udekorować bitą śmietaną.
Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz- Klein, „Dania z owocami”. Interesujące fakty na temat truskawek mozna przeczytać [/size]tutaj.[/font]

[/size]( na dwie porcje)
truskawki
śmietana słodka tortowa 30% lub 36%
cukier puder
likier pomarańczowy ( ja dałam Bols Blue Curaçao)
Truskawki opłukać pod zimną wodą. Oderwać listki, truskawki pokroić na cząstki lub plasterki. 50 ml likieru rozmieszać z 1 łyżeczką cukru pudru. Likierem zalać truskawki, wymieszać. Odstawić.
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, w połowie ubijania dodając cukier puder do smaku.
Truskawki przełożyć do pucharków, udekorować bitą śmietaną.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: