Truskawki "pod śniegiem"

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Jest to deser pochodzenia francuskiego, dlatego przytoczyłam jego oryginalną nazwę. W przepisie, który robiłam już dość dawno, a który przypomniał mi się teraz z miesięcznika Ty i Ja, pamiętałam tylko, że nie było w nim podanej dokładnej ilości użytych do tego deseru truskawek. Pozostawiono to naszej inwencji i smakowi. A oto i sam przepis.
Składniki
25 dkg słodkiego, przetartego przez sitko twarogu
1/2 l mleka
2 czubate łyżki cukru pudru
truskawki (umyte, wysuszone i pozbawione szypułek)

Mleko ubijamy dokładnie z przetartym twarogiem oraz cukrem. W momencie, gdy mleko ubijane z twarogiem (sprężyną do białek) utworzy jednolity krem, dodajemy truskawki. Jak już pisałam, ilość zależy od nas samych. Kompozycję kremowo-twarożkową z truskawkami wlewamy do salaterki i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Mam dzisiaj w domu wszystkie składniki i mogłabym za chwilę powtórzyć ten deser, ale kupiłam truskawki olbrzymy, a takie, według mnie, nie nadają się do tego deseru. To też oczywiście rzecz gustu i smaku, czy ktoś chce je kroić łyżeczką, czy też całe wkładać do ust. Z tego co napisał pan Vitry, truskawki "pod śniegiem" są bardzo popularnym we Francji deserem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,931
0
0
herz.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
Oj niech się tylko sezon zacznie
icon_redface.gif

Nie dość, że uwielbiam truskawki to jeszcze twaróg - a na słodko to już w ogóle
mniam.gif

Zrobie na 100 a nawet 200%
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
Niestety nie. Truskawki u mnie drogie jeszcze były. Dzisiaj chcę kupić ale do pavlovej dla mamy - zobacze jaka cena i może się zdecyduje
icon_wink.gif

Ale o przepisie pamiętam
wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
Nie kuś
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif

(juz własnie też czytałam
fiesgrins.gif
)
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Mam nadzieję, że w pełni sezonu truskawkowego już zrobiłaś któryś z truskawkowych przepisów. Podziel się wrażeniami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
Miałam dzisiaj na śniadanie z połowy porcji.
Dałam pół łyżeczki curu waniliowego i trochę pudru.
Zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja "pod różowym
icon_wink.gif
śniegiem" - znaczy rozgniecione truskawy
icon_biggrin.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy