- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis od Klotyldy
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki agaru lub 2 płatki żelatyny lub 1 łyżka żelatyny w proszku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,może być cukier waniliowy
Jeśli używamy żelatyny to nalezy ją wcześniej na ok.10 minut namoczyc w
zimnej wodzie,tę w proszku zalać po prostu ok.1/4 szklanki wody,a tę w
płatkach zalać szklanką wody.Odstawić.
Zmieszać w garnku wszystkie składniki(jeśli używamy agaru to też go dodać)
postawić na gazie i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia ale
nie dopuścić do zagotowania.Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Uwaga!
Jeśli używamy żelatyny to nalezy dodać ją-tę w proszku w całości,a tę w
płatkach odciśniętą z wody-do gorącego płynu i mieszając chwilę rozpuścić w
nim.
Przestudzony płyn przelac do miseczek.Można opłukac miseczki woda jeśli
chcemy wyłozyć później krem na talerzyki i polac sosem.Odstawić do lodówki na
min.3 godziny lub cała noc.
Polewa truskawkowa
Ja po prostu zmiksowałam trochę truskawek z cukrem i polałam zastygnięty
krem.W oryginale jest 25 dkg truskawek i 1/4 szklanki cukru pokrojone za
ćwiartki i zagotowane krótko,a następnie zmiksowane,ostudzone i dopiero
wyłozone na krem.
Można panna cottę podawać z dodatkiem całych truskawek i herbatników
maślanych,tak jak u Klotyldy.U mnie wersja fusion bo z gałazkami tymianku
cytrynowego
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki agaru lub 2 płatki żelatyny lub 1 łyżka żelatyny w proszku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,może być cukier waniliowy
Jeśli używamy żelatyny to nalezy ją wcześniej na ok.10 minut namoczyc w
zimnej wodzie,tę w proszku zalać po prostu ok.1/4 szklanki wody,a tę w
płatkach zalać szklanką wody.Odstawić.
Zmieszać w garnku wszystkie składniki(jeśli używamy agaru to też go dodać)
postawić na gazie i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia ale
nie dopuścić do zagotowania.Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Uwaga!
Jeśli używamy żelatyny to nalezy dodać ją-tę w proszku w całości,a tę w
płatkach odciśniętą z wody-do gorącego płynu i mieszając chwilę rozpuścić w
nim.
Przestudzony płyn przelac do miseczek.Można opłukac miseczki woda jeśli
chcemy wyłozyć później krem na talerzyki i polac sosem.Odstawić do lodówki na
min.3 godziny lub cała noc.
Polewa truskawkowa
Ja po prostu zmiksowałam trochę truskawek z cukrem i polałam zastygnięty
krem.W oryginale jest 25 dkg truskawek i 1/4 szklanki cukru pokrojone za
ćwiartki i zagotowane krótko,a następnie zmiksowane,ostudzone i dopiero
wyłozone na krem.
Można panna cottę podawać z dodatkiem całych truskawek i herbatników
maślanych,tak jak u Klotyldy.U mnie wersja fusion bo z gałazkami tymianku
cytrynowego


