Truskawkowa panna cotta

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Przepis od Klotyldy :mrgreen:

1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki agaru lub 2 płatki żelatyny lub 1 łyżka żelatyny w proszku
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,może być cukier waniliowy

Jeśli używamy żelatyny to nalezy ją wcześniej na ok.10 minut namoczyc w
zimnej wodzie,tę w proszku zalać po prostu ok.1/4 szklanki wody,a tę w
płatkach zalać szklanką wody.Odstawić.
Zmieszać w garnku wszystkie składniki(jeśli używamy agaru to też go dodać)
postawić na gazie i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia ale
nie dopuścić do zagotowania.Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Uwaga!
Jeśli używamy żelatyny to nalezy dodać ją-tę w proszku w całości,a tę w
płatkach odciśniętą z wody-do gorącego płynu i mieszając chwilę rozpuścić w
nim.
Przestudzony płyn przelac do miseczek.Można opłukac miseczki woda jeśli
chcemy wyłozyć później krem na talerzyki i polac sosem.Odstawić do lodówki na
min.3 godziny lub cała noc.

Polewa truskawkowa
Ja po prostu zmiksowałam trochę truskawek z cukrem i polałam zastygnięty
krem.W oryginale jest 25 dkg truskawek i 1/4 szklanki cukru pokrojone za
ćwiartki i zagotowane krótko,a następnie zmiksowane,ostudzone i dopiero
wyłozone na krem.

Można panna cottę podawać z dodatkiem całych truskawek i herbatników
maślanych,tak jak u Klotyldy.U mnie wersja fusion bo z gałazkami tymianku
cytrynowego
icon_smile.gif


174675.jpg


174676.jpg
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Super... Ostatnio kupilam gotowy deser z ricotty, ktory na gorze ma wlasnie taka warstwe owocowa. Chcialam rozpracowac przepis, ale brak mi wlasnie takich szklanych miseczek. Musze kupic, a przy okazji wyprobuje to cudo.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Te moje miseczki są całkiem spore-12 cm średnicy,7 cm wysokości.Są z Ikei z tej samej serii co te szklanki

27889_PE114297_S4.jpg


W szklance tez ten deser będzie się dobrze prezentował,byleby była przezroczysta
icon_smile.gif

Tak sobie pomyslałam że w zasadzie można też zrobić tę białą warstwę z jogurtu,będzie wtedy równie smacznie ale mniej kalorycznie.Można tez ze śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu zrobić,albo z mleka skondensowanego.Smaki będą się trochę różnić ale nadal będzie smacznie
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Marghe, ja wlasciwie klasycznych szklanek nie mam / czajnika zreszta tez :mrgreen: /. Musze cos znalezc... Taki deser musi byc w prostym szkle.
 

mala_czarna87

Member
Wrz 6, 2011
663
0
0
A oto moja panna cotta z dziś:
 

Załączniki

  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_012.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_012.jpg
    61 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy