Trzy Czekolady, tort musowy

Axx

Member
Mar 24, 2025
8
14
3
Planuje ten tort na przyszly weekend i mam pytanie odnosnie folii rantowej: jak wysoka powinnam kupic? Widze ze jest 10 cm, 12 cm 16 cm. Jak wysoki jest ten tort?
Do foremki 6,5 cm wchodzą dwie warstwy, więc całość koło 8-9 cm. Ja żeby się nie rozdrabniać kupiłem rant 20 cm i się mieści ;)

@Maraa tort bardzo smakował moim dzieciom, znowu zbliża się okres imprez, więc mam zaplanowane dwa torty w najbliższych tygodniach. Przetestowałem spód z oryginalnego przepisu i jest całkiem dobry, wcześniej robiłem na zwykłym biszkopcie kakaowym.
Akurat dzisiaj zacząłem sobie szykować składniki, zmieliłem migdały + przygotowałem pralinę orzechową z miksu migdałów i orzechów laskowych. Subiektywnie same orzechy laskowe są smaczniejsze. Teraz pytanko, jak długo i w jaki sposób najlepiej je przechowywać? Całość (migdały i pralina) wpakowałem do zamrażarki, będę potrzebował ich za 3 i 5 tygodni.

PS: mam drobny problem, bo chrupka oddziela się w czasie jedzenia od spodu, no i nie jest jakoś chrupiąca, muszę dopracować ten element, ale nie wiem co powinienem zrobić inaczej. W tym momencie wyglądało to tak, że wylewałem to na biszkopt i całość szła do zamrażarki do momentu aż trzeba było zalać pierwszą warstwą masy czekoladowej.

• Dzięki
Reakcje: Aniutka

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy