Trzy Czekolady, tort musowy

Axx

Member
Mar 24, 2025
8
14
3
Planuje ten tort na przyszly weekend i mam pytanie odnosnie folii rantowej: jak wysoka powinnam kupic? Widze ze jest 10 cm, 12 cm 16 cm. Jak wysoki jest ten tort?
Do foremki 6,5 cm wchodzą dwie warstwy, więc całość koło 8-9 cm. Ja żeby się nie rozdrabniać kupiłem rant 20 cm i się mieści ;)

@Maraa tort bardzo smakował moim dzieciom, znowu zbliża się okres imprez, więc mam zaplanowane dwa torty w najbliższych tygodniach. Przetestowałem spód z oryginalnego przepisu i jest całkiem dobry, wcześniej robiłem na zwykłym biszkopcie kakaowym.
Akurat dzisiaj zacząłem sobie szykować składniki, zmieliłem migdały + przygotowałem pralinę orzechową z miksu migdałów i orzechów laskowych. Subiektywnie same orzechy laskowe są smaczniejsze. Teraz pytanko, jak długo i w jaki sposób najlepiej je przechowywać? Całość (migdały i pralina) wpakowałem do zamrażarki, będę potrzebował ich za 3 i 5 tygodni.

PS: mam drobny problem, bo chrupka oddziela się w czasie jedzenia od spodu, no i nie jest jakoś chrupiąca, muszę dopracować ten element, ale nie wiem co powinienem zrobić inaczej. W tym momencie wyglądało to tak, że wylewałem to na biszkopt i całość szła do zamrażarki do momentu aż trzeba było zalać pierwszą warstwą masy czekoladowej.

• Dzięki
Reakcje: Aniutka

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,545
2,651
113
Dzieki!
Z tą chrupką też mnie zastanawia jak to zrobić. Z przepisu zrozumiałam, że na chrupkę trzeba wyłożyć spód (i potem odwrócić?). Nie mam pojęcia 😉

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,319
389
83
Planuje ten tort na przyszly weekend i mam pytanie odnosnie folii rantowej: jak wysoka powinnam kupic? Widze ze jest 10 cm, 12 cm 16 cm. Jak wysoki jest ten tort?
Aniutko, 10 cm spokojnie wystarczy. Ja używam folii o wysokości 8 cm, bo taką akurat mam, ale zostaje trochę wolnego miejsca, 7 cm byłoby chyba idealnie. Wysokość tortu zależy od tego jaką grubość będzie miał spód. U mnie biszkopt ma 1,5 cm wysokości.
Dzieki!
Z tą chrupką też mnie zastanawia jak to zrobić. Z przepisu zrozumiałam, że na chrupkę trzeba wyłożyć spód (i potem odwrócić?). Nie mam pojęcia 😉
Przygotowujesz biszkopt potrzebnej średnicy i wykładasz chrupką warstwę zaraz po przygotowaniu. Przykrywasz folią spożywczą i do zamrażarki. Można to zrobić w rancie, ale bez niego też się uda. Trzeba tylko pamiętać o równym rozprowadzeniu. Rant jest niezbędny jak chcesz w pierwszej kolejności wyłożyć warstwę chrupką i na to biszkopt.
Obejrzyj, proszę, filmik autorki przepisu jak przygotowuje spód do tego tortu. Nie ma tu nic skomplikowanego, tylko ja to chyba jakoś źle tłumaczę:)

https://www.youtube.com/watch?v=QH_Q5zJkF80

• Dzięki
Reakcje: Aniutka

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,319
389
83
@Maraa tort bardzo smakował moim dzieciom, znowu zbliża się okres imprez, więc mam zaplanowane dwa torty w najbliższych tygodniach. Przetestowałem spód z oryginalnego przepisu i jest całkiem dobry, wcześniej robiłem na zwykłym biszkopcie kakaowym.
Akurat dzisiaj zacząłem sobie szykować składniki, zmieliłem migdały + przygotowałem pralinę orzechową z miksu migdałów i orzechów laskowych. Subiektywnie same orzechy laskowe są smaczniejsze. Teraz pytanko, jak długo i w jaki sposób najlepiej je przechowywać? Całość (migdały i pralina) wpakowałem do zamrażarki, będę potrzebował ich za 3 i 5 tygodni.
Orzechy wyłuskane najlepiej przechowywać w lodówce, w woreczku albo w pojemniku, migdały tak samo. Pralina może stać w kuchennej szafce, albo w lodówce. Przechowuję ją do trzech miesięcy.
PS: mam drobny problem, bo chrupka oddziela się w czasie jedzenia od spodu, no i nie jest jakoś chrupiąca, muszę dopracować ten element, ale nie wiem co powinienem zrobić inaczej. W tym momencie wyglądało to tak, że wylewałem to na biszkopt i całość szła do zamrażarki do momentu aż trzeba było zalać pierwszą warstwą masy czekoladowej.
Wydaje mi się, że powodem oddzielenia się chrupki było złe przygotowanie biszkoptu. Przed nałożeniem warstwy chrupiącej trzeba zdjąć oddzielającą się skórkę na górze ciasta, albo skroić nożem. Można też odwrócić biszkopt i nakładać chrupkę na spodniej stronie. Tak właśnie robi autorka przepisu, widać to na filmiku, który podlinkowałam wcześniej.
Zostawię jeszcze filmik z przygotowania całości tortu https://www.youtube.com/watch?v=DwNzr_lmyhA&t=2s

Ostatnia edycja:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,545
2,651
113
Zrobilam, mrozi sie w zamrazarce. Ogolnie faktycznie trudny nie jest, najgorsze bylo dodawanie mleka do rozpuszczonej czekolady, bo zrobila mi sie z tego gigantyczna gruda. Rozpuscilam ja na lazni wodnej i mus raczej wyszedl. Mam nadzieje, ze calosc sie utrzyma i nie rozplynie.

• Like
Reakcje: Joanna

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,183
5,890
113
Idealny. Jak ze sklepu. (y) ;-)

• Like
Reakcje: reniam_123

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,545
2,651
113
Tutaj z prostą dekoracją z owoców i czekolady. Tort jest bardzo smaczny, chrupka warstwa zdecydowanie robi robotę i fajnie kontrastuje z musami. Tort jest bardzo podzielny i kroi się idealnie. Hit na specjalne okazje dla wielbicieli czekolady.

Załączniki

• IMG_1468.jpeg
    IMG_1468.jpeg
    124.9 KB · Wyświetleń: 15

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy