- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Tsoureki
400 ml mleka
2 paczki drożdzy
1 kg mąki
200g cukru
1 łyżeczka soli
starta skórka z jednej pomarańczy i cytryny
1 łyżka anyzu zmielonego
3 paczki cukru waniliowego
250 g masła
4 żółtka
6 na twardo ugotowanych jajek , pomalowanych na czerwono
50 g płatków migdałowych.
1.Ciasto przygotowujemy jak na chałkę, czyli wszystkie odpowiednio podgrzane składniki: mleko, drożdże, mąka, cukier, sól, skórka z cytrymy i pomarańczy, anyż, cukier waniliowy, masło i jajka wkładamy do maszyny do robienia chleba. Włanczamy odpowiednią obcję.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę ( z tej ilości wychodzą dwie tsoueki). Każdą część dzielimy na 4 części. Z trzech kawałków formujemy wałek ok 40 cm. Czwarty robimy cieńszy ale dłuższy, jakieś 50.cm.
3.Zaplatamy warkocz jak na zdjęciu. Smarujemy rozmąconym żółtkiem z 3 łyżkami mleka i posypujemy migdałami.
4.Pieczemy 35 minut w temp 190 stopni
Ps. Z podanego przepisu wychodzą dwa ciasta

400 ml mleka
2 paczki drożdzy
1 kg mąki
200g cukru
1 łyżeczka soli
starta skórka z jednej pomarańczy i cytryny
1 łyżka anyzu zmielonego
3 paczki cukru waniliowego
250 g masła
4 żółtka
6 na twardo ugotowanych jajek , pomalowanych na czerwono
50 g płatków migdałowych.
1.Ciasto przygotowujemy jak na chałkę, czyli wszystkie odpowiednio podgrzane składniki: mleko, drożdże, mąka, cukier, sól, skórka z cytrymy i pomarańczy, anyż, cukier waniliowy, masło i jajka wkładamy do maszyny do robienia chleba. Włanczamy odpowiednią obcję.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę ( z tej ilości wychodzą dwie tsoueki). Każdą część dzielimy na 4 części. Z trzech kawałków formujemy wałek ok 40 cm. Czwarty robimy cieńszy ale dłuższy, jakieś 50.cm.
3.Zaplatamy warkocz jak na zdjęciu. Smarujemy rozmąconym żółtkiem z 3 łyżkami mleka i posypujemy migdałami.

4.Pieczemy 35 minut w temp 190 stopni
Ps. Z podanego przepisu wychodzą dwa ciasta
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: