Tsoureki

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Tsoureki
Tsoureki_01.jpg
400 ml mleka
2 paczki drożdzy
1 kg mąki
200g cukru
1 łyżeczka soli
starta skórka z jednej pomarańczy i cytryny
1 łyżka anyzu zmielonego
3 paczki cukru waniliowego
250 g masła
4 żółtka
6 na twardo ugotowanych jajek , pomalowanych na czerwono
50 g płatków migdałowych.

1.Ciasto przygotowujemy jak na chałkę, czyli wszystkie odpowiednio podgrzane składniki: mleko, drożdże, mąka, cukier, sól, skórka z cytrymy i pomarańczy, anyż, cukier waniliowy, masło i jajka wkładamy do maszyny do robienia chleba. Włanczamy odpowiednią obcję.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę ( z tej ilości wychodzą dwie tsoueki). Każdą część dzielimy na 4 części. Z trzech kawałków formujemy wałek ok 40 cm. Czwarty robimy cieńszy ale dłuższy, jakieś 50.cm.
3.Zaplatamy warkocz jak na zdjęciu. Smarujemy rozmąconym żółtkiem z 3 łyżkami mleka i posypujemy migdałami.
Tsoureki_02.jpg
4.Pieczemy 35 minut w temp 190 stopni

Ps. Z podanego przepisu wychodzą dwa ciasta
 

Załączniki

  • Tsoureki_01.jpg
    Tsoureki_01.jpg
    332.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Tsoureki_02.jpg
    Tsoureki_02.jpg
    76.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy