Tulski piernik

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,284
8,854
113
Wyciągam, bo będę piec na słodki prezent w podobnej wersji jak poprzednio, z nadzieniem z konfitur figowych z orzechami włoskimi.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,385
6,125
113
Jak długo ta krajanka może być przechowywana (jeśli nie będę do niej zaglądać :mrgreen: )?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,284
8,854
113
Nie mam pojęcia, piekłam ten piernik zawsze na bieżące spożycie, ale myślę, że miesiąc powinien wytrzymać.
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,284
8,854
113
Wyciągam, bo będę piec na słodki prezent w podobnej wersji jak poprzednio, z nadzieniem z konfitur figowych z orzechami włoskimi.
Siedzi w piecu w podobnej wersji*, tylko konfitury posypałam dodatkowo posiekanymi orzechami.
IMG_20251121_111331.jpg
* mąka orkiszowa z żytnią, pół szklanki cukru, trzy łyżki miodu fasolowego, masło z plastrem smalcu
EDIT:
Lukier z nalewką z derenia:

IMG_20251121_125847.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy