Tulski piernik

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,288
8,860
113
Wyciągam, bo będę piec na słodki prezent w podobnej wersji jak poprzednio, z nadzieniem z konfitur figowych z orzechami włoskimi.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,390
6,128
113
Jak długo ta krajanka może być przechowywana (jeśli nie będę do niej zaglądać :mrgreen: )?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,288
8,860
113
Nie mam pojęcia, piekłam ten piernik zawsze na bieżące spożycie, ale myślę, że miesiąc powinien wytrzymać.
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,288
8,860
113
Wyciągam, bo będę piec na słodki prezent w podobnej wersji jak poprzednio, z nadzieniem z konfitur figowych z orzechami włoskimi.
Siedzi w piecu w podobnej wersji*, tylko konfitury posypałam dodatkowo posiekanymi orzechami.
IMG_20251121_111331.jpg
* mąka orkiszowa z żytnią, pół szklanki cukru, trzy łyżki miodu fasolowego, masło z plastrem smalcu
EDIT:
Lukier z nalewką z derenia:

IMG_20251121_125847.jpg
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,621
3,447
113
Mam pytanie: czy trzeba łączyć blaty jeśli się piecze w dopasowanej wielkością foremce?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,288
8,860
113
Dziś eksperymentalnie upiekłam to ciasto w trzech foremkach i mam trzy pierniki. Jestem zadowolona z rezultatu, obleję je jeszcze czekoladą i pójdą na prezenty mikołajkowe. Przekładałam powidłami śliwkowymi wymieszanymi z orzechami włoskimi i domową kandyzowaną skórką pomarańczową.
IMG_20251127_115930.jpg
EDIT:
IMG_20251127_133542.jpg
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,390
6,128
113
Upiekłam wczoraj, twardawy był, ale ukrojony do porannej kawy już zmiękł, czyli idzie ku dobremu. :) Polukrowałam lukrem na rumie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,288
8,860
113
Jak twardawy, to znaczy, że ciut za długo go piekłaś. Pod lukrem powinien ładnie zmięknąć. Zauważyłam też, że służy mu leżakowanie - im jest starszy, tym lepszy. W tym roku chcę kilka upiec na początku grudnia z myślą o świętach.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,390
6,128
113
Nie uwierzyłam w ten czas pieczenia i dodałam mu aż 10 minut. Fajne ciasto, ładnie się wyrównało i nie widać, że wierzch z dwóch kawałków. :)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy