- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1/2 kg mąki
1/2 łyżeczki soli
woda - ok 1 szkl.
1/4 kostki masła
8 łyżek miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać do miski wraz z sola. dolewać po trochu wody, zagniatając jednocześnie ciasto, póki nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji. Ciasto wyrobić, aż będzie odchodziło od rak.
Ciasto podzielić na pół, te połówki na pół itd. aż uzyskamy kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Z kawałków toczyć w dłoniach wałeczki długości ok. 15 cm, które następnie na płasko rozwałkować. Wałeczki zwijać na kształt turbanu, koniec podwijając do środka i zlepiając.
Smażyć na głębokim oleju do zezłocenia. Nie przetrzymywać jednak za długo, by się nie rozkręciły.
Miód rozpuścić wraz z masłem w rondelki. ciastka przełożyć do miski, polać miodem, wymieszać, by się dokładnie nim pokryły.
Dość słodkie, smaczne, do pochrupania. Następnym razem spróbuję z dodatkiem proszku do pieczenia.

( na podstawie"Tadżin i Kebab" Biblioteka poradnika domowego)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: