Typowy indyjski proszek curry*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Składniki:

- 6 suszonych czerwonych papryczek chilli
- 25 g owoców kolendry
- 2 łyżeczki owoców kuminu
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy czarnej
- 1 łyżeczka owoców czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 10 świeżych liści curry (murrai Koeniga)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy

Usunąć nasiona z papryczek. Przyprawy prażyć w całości na średnim ogniu do
ściemnienia często mieszając aby się nie przypaliły. Ostudzić i zemleć. Liście curry
przypiekać na sucho przez kilka minut, zemleć i dodać do mieszanki razem z imbirem i
kurkumą.

Inny sposób:
Do sporządzenia aromatycznego proszku curry należy dodać do powyższej mieszanki 1
łyżeczkę zmielonego cynamonu oraz 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, ale tylko dwie
lub trzy papryczki chilli.

Na zdjęciach curry aromatyczne, czyli z mniejszą ilością papryczek. Poza tym nie do
dostania są u mnie świeże liście curry, dodałam więc suszone w większej ilości. Niestety
podobno jest to tylko namiastka świeżych jeśli chodzi o aromat ale i to dobre
icon_smile.gif
Sam
proszek przepięknie pachnie, bardzo polecam
icon_smile.gif


proszekcurry1.JPG

proszekcurry2.JPG
 

Załączniki

  • proszekcurry1.JPG
    proszekcurry1.JPG
    107.6 KB · Wyświetleń: 2
  • proszekcurry2.JPG
    proszekcurry2.JPG
    84.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Ja jeszcze nie kupowałam, czekam właśnie na pensję
icon_mrgreen.gif
i pewnie jutro, pojutrze zamówię. Mam całą sporą listę bo u niego taniej niz np. w "Ale dobre" gdzie dodatkowo płaci się za opakowanie-kartonik. Czytałam natomiast gdzieś tu na forum, że dziewczyny kupuja u niego i są zadowolone.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Skworcu jest ok, tyle że te suszone liście curry to zaledwie namiastka świeżych i IMO spokojnie mozna je tu pominąć, kozieradka swoje i tak zrobi
icon_wink.gif
Poza tym mozna te liście suszone kupić w Kuchniach Świata.
 

Natalien16

Member
Kwi 11, 2009
50
0
0
Liści curry można też chyba szukać w sklepach "Kuchnie świata". Wiem, że takowy sklep jest w Złotych Tarasach w Warszawie i tam swego czasu widziałam liście curry.
 

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
dziunia @ 10 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=620062Przyprawy prażyć w całości na średnim ogniu do
ściemnienia często mieszając aby się nie przypaliły.
Prażyć je wszystkie razem czy oddzielnie?
Często w przepisach, z którymi miałam do czynienia, było napisane, żeby robić to oddzielnie, ale tak naprawdę nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie. W zasadzie obawiam się tylko kozieradki, która jest intensywna i trochę gorzka i może przyćmiłaby smak i aromat pozostałych przypraw
icon_question.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Wszystkie razem prazyć. Kozieradka oczywiście nadaje całości swój smak, ale ona jest składnikiem chyba większości podobnych mieszanek.
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
a ja wczoraj kupiłam ziółko w doniczce "curry". To malutki krzaczek z cienkimi podłużnymi listkami, miętowo-zielony, tak nazywam listki, które maja ten meszek zrebrzysty.
Pachnie mieszanką lubczyku i kostki rosołowej
icon_mrgreen.gif
-cudeńko!!