- Paź 30, 2004
 
- 27,545
 
- 7
 
- 38
 
Składniki:
- 6 suszonych czerwonych papryczek chilli
- 25 g owoców kolendry
- 2 łyżeczki owoców kuminu
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy czarnej
- 1 łyżeczka owoców czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 10 świeżych liści curry (murrai Koeniga)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
Usunąć nasiona z papryczek. Przyprawy prażyć w całości na średnim ogniu do
ściemnienia często mieszając aby się nie przypaliły. Ostudzić i zemleć. Liście curry
przypiekać na sucho przez kilka minut, zemleć i dodać do mieszanki razem z imbirem i
kurkumą.
Inny sposób:
Do sporządzenia aromatycznego proszku curry należy dodać do powyższej mieszanki 1
łyżeczkę zmielonego cynamonu oraz 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, ale tylko dwie
lub trzy papryczki chilli.
Na zdjęciach curry aromatyczne, czyli z mniejszą ilością papryczek. Poza tym nie do
dostania są u mnie świeże liście curry, dodałam więc suszone w większej ilości. Niestety
podobno jest to tylko namiastka świeżych jeśli chodzi o aromat ale i to dobre
		
	
 Sam 
proszek przepięknie pachnie, bardzo polecam
		
	
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	

	
		
			
		
		
	
			
			- 6 suszonych czerwonych papryczek chilli
- 25 g owoców kolendry
- 2 łyżeczki owoców kuminu
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy czarnej
- 1 łyżeczka owoców czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 10 świeżych liści curry (murrai Koeniga)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
Usunąć nasiona z papryczek. Przyprawy prażyć w całości na średnim ogniu do
ściemnienia często mieszając aby się nie przypaliły. Ostudzić i zemleć. Liście curry
przypiekać na sucho przez kilka minut, zemleć i dodać do mieszanki razem z imbirem i
kurkumą.
Inny sposób:
Do sporządzenia aromatycznego proszku curry należy dodać do powyższej mieszanki 1
łyżeczkę zmielonego cynamonu oraz 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, ale tylko dwie
lub trzy papryczki chilli.
Na zdjęciach curry aromatyczne, czyli z mniejszą ilością papryczek. Poza tym nie do
dostania są u mnie świeże liście curry, dodałam więc suszone w większej ilości. Niestety
podobno jest to tylko namiastka świeżych jeśli chodzi o aromat ale i to dobre
proszek przepięknie pachnie, bardzo polecam
	
		
			
		
		
	

Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: