PRZEPIS:
250 g masła
250 g cukru
250 ml tłustego mleka
1/2 kg mąki
5 jajek
1 torebka proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny
100-150 g mlecznej czekolady na polewę
150 g (1 puszka) solonych orzeszków ziemnych
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, kremową masę.
W drugiej misce miksujemy miękkie masło dodając powoli utarte żółtka
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami, na zmianę z mlekiem, dodajemy do ciasta, cały czas miksując.
Następnie dodajemy skondensowane, gotowane wcześciej 4 godziny mleko (powinno być gotowane w zamknietej puszcze, stale przykryte wodą, należy je całkiem ostudzić przed otwarciem puszki). Miksujemy.
Do natłuszczonej formy do babek, najlepiej z kominkiem, nakładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
Upieczone i przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami.
Moje uwagi
:
- niestety sama nie spróbowałam
ale rodzina się zajadała
- nie sypałam orzeszków na wierzch bo u mnie nikt takich nie lubi, więc posypałam migdałami i włoskimi, ale posypanie solonymi na pewno przełamuje słodkość tej babki
Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia, wpisany na życzenie Muszki
250 g masła
250 g cukru
250 ml tłustego mleka
1/2 kg mąki
5 jajek
1 torebka proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny
100-150 g mlecznej czekolady na polewę
150 g (1 puszka) solonych orzeszków ziemnych
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, kremową masę.
W drugiej misce miksujemy miękkie masło dodając powoli utarte żółtka
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami, na zmianę z mlekiem, dodajemy do ciasta, cały czas miksując.
Następnie dodajemy skondensowane, gotowane wcześciej 4 godziny mleko (powinno być gotowane w zamknietej puszcze, stale przykryte wodą, należy je całkiem ostudzić przed otwarciem puszki). Miksujemy.
Do natłuszczonej formy do babek, najlepiej z kominkiem, nakładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
Upieczone i przestudzone ciasto wyjmujemy z formy i polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami.
Moje uwagi

- niestety sama nie spróbowałam

- nie sypałam orzeszków na wierzch bo u mnie nikt takich nie lubi, więc posypałam migdałami i włoskimi, ale posypanie solonymi na pewno przełamuje słodkość tej babki

Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia, wpisany na życzenie Muszki