- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0

składniki
1 margaryna
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kg śliwek
na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
mąki tyle, aby kruszonka była sypka
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtka i całe jajka i ucierać aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Wsypać mąkę, sól, proszek i dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Wykładamy je na blaszkę 30 na 40 cm.
Na ciasto układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 40 minut - do zrumienienia.
Jest pyszne z każdymi owocami sezonowymi.
Ostatnią edycję dokonał moderator: