Ucierane z pianką, migdałami i owocami

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
jab3.JPG

To ciasto to taka zbieranina różnych pomysłów i przepisów. Wciąż pamiętam o cieście, które upiekła Bea (i ja też) i chciałam koniecznie coś owocowego i z migdałami. I tak powstało ciasto ucierane z pianką i migdałami oraz owocami ( brzoskwinia i jabłko)

jab5.JPG


Składniki:

* 200 g masła lub margaryny (tu była KASIA)
* 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
* 3/4 - 1 szklanki cukru (podzielic na dwie, mniej więcej równe części)
* 1,5 szklanki mąki tortowej
* 6 łyżek mleka
* 1,5 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 duża, twarda brzoskwinia (**)
* 1 jabłko (**)
* 100 g płatków migdałowych
* 1 łyżeczka octu winnego

Masło/margarynę utrzec z żółtkami i połową cukru. Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac do masy maślanej wciąż ucierając. W trakcie, dodajemy też po łyżce mleka.
Utarte ciasto wyłożyc do przygotowanej tortownicy o średnicy 26cm.
Ciasto jest gęste i źle się smarowało, więc dałam na dłonie trochę oleju i wykleiłam dłońmi.

Brzoskwinię pokroic w półplasterki i ułożyc promieniście. Jabłko obrac i również tak samo pokroic. Ułożyc pomiędzy brzoskwiniami. Posypac 1/3 ilości płatków migdałowych i wstawic do nagrzanego do 160 stopni - termoobieg (180 -normalnie) piekarnika na ok. 25-30 minut.

Na pięc minut przed wyznaczonym czasem, z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego. Dodajemy kolejne 1/3 płatków migdałowych i b. delikatnie mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika (zmniejszając temperaturę do 150 stopni - termoobieg lub 170 stopni-normalne grzanie), i na wierzch wykładamy pianę. Całośc posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
Po upieczeniu, uchylamy piekarnik (tak na 2 cm) i zostawiamy w nim ciasto na 10 minut.

* Piana najpierw mi urosła ponad tortownicę, aby później wrócic do pozycji wyjściowej. Chyba dobrze by było dodac wcześniej do ubijanej piany, 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
(**) Owoców pewnie można dac więcej, ale ja tylko tyle miałam w domu
jab7.JPG

jab10.JPG
 

Załączniki

  • jab3.JPG
    jab3.JPG
    79.5 KB · Wyświetleń: 1
  • jab5.JPG
    jab5.JPG
    82.5 KB · Wyświetleń: 1
  • jab7.JPG
    jab7.JPG
    74 KB · Wyświetleń: 1
  • jab10.JPG
    jab10.JPG
    78.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Krystyno, piekne to ciasto!
mniam.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Bea73 @ 11 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=882444Krystyno, piekne to ciasto!
mniam.gif
Bardzo Ci Bea dziękuję
bussi.gif
. Ale to właśnie Ty mnie natchnęłaś aby takie coś wymodzic. Dzisiaj ciasto również jest bardzo smaczne. Tylko następnym razem dam więcej owoców. Myślę że śliwki lub morele będą świetnie tu pasowały. Na ciepło troszkę źle się kroi, bo na owocach płatki migdałowe są chrupiące. Te na wierzchu zresztą też.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
O tak, z morelami lub sliwkami tez bedzie pysznie! Choc mnie te brzoskwinie bardzo sie spodobaly, bardzo sloneczne ciasto
lecker.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,956
2,885
113
Krystyna, cudneeee, jejku ale mam apetyt na to ciasto, oblizałam monitor - wisisz mi czyszczenie
icon_lol.gif
, ja już tak dawnooo nic nie piekłam
icon_redface.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami1.jpg

Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami3.jpg

Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami2.jpg

pyszny - już ponad połowy nie ma
lecker.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami1.jpg
    Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami1.jpg
    111.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami2.jpg
    Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami2.jpg
    101.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami3.jpg
    Odpowiadanie_na_Ucierane_z_piank__i_migda_ami3.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 0

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam to ciasto ze śliwkami. Na zdjeciu beza wyglada na niską, ale w rzeczywistości jest taka, jak w oryginale. Nie miałam płatków migdałowych, ale i bez nich ciasto jest bardzo smaczne.
Dziekuję za przepis.
P1060430.JPG
 

Załączniki

  • P1060430.JPG
    P1060430.JPG
    51.3 KB · Wyświetleń: 0

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
A moje wyszło pyszne, tylko niestety zrobił się zakalec. Co zrobić, żeby następnym razem jemu zapobiec?

ucierane_ze_sliwka.jpg

zakalec.jpg
 

Załączniki

  • ucierane_ze_sliwka.jpg
    ucierane_ze_sliwka.jpg
    52.1 KB · Wyświetleń: 0
  • zakalec.jpg
    zakalec.jpg
    46.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Madziu, może za dużo owoców było? Chyba dobrze widzę, że miałaś śliwki? One mają dużo soku, są dosyc ciężkie. Chociaż Jaxja robiła ze śliwkami i nie pisała nic o zakalcu. Sama nie wiem co mam Ci poradzic
gruebel_2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy