- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Udawany sernik
(przepis wg pani Doroty, koleżanki mojej mamy)
Składniki:
Spód:
- okrągłe biszkopty lub jakiekolwiek ciasto wg ulubionego przepisu
Masa:
- 2 duże śmietany 18 % (w kubkach o wadze 400g)
- 1 duży budyń waniliowy/śmietankowy (na 3/4l mleka)
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- skórka z dowolnych cytrusów (dałam cytrynową)
- aromat cytrynowy (opcjonalnie)
- ziarenka z 1 wanilii
Przygotowanie:
Spód tortownicy o przekątnej 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę biszkoptów.
W misce ubić na sztywno białka, dodając cukier. Ubijać, aż się rozpuści.
W drugim naczyniu wymieszać śmietanę z budyniem (proszek), skórką, aromatem i wanilią. (Polecam użycie miksera w celu uniknięcia ewentualnych grudek). Powstałą masę nie-serową delikatnie połączyć z białkami i wylać do przygotowanej uprzednio formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C (termoobieg). Piec ok. 50min i zostawić do ostudzenia w ciepłym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach.
Smacznego!
Uwagi:
1. Zamiast śmietany do ciasta z powodzeniem można użyć jogurtu greckiego (nie jogurtu naturalnego ze względu na rzadką konsystencję). Ważne jest, aby masa była dość gęsta, a nie 'popłynęła' w trakcie pieczenia.
2. Piekłam w tortownicy 22cm i moim zdaniem lepiej pasuje tutaj mniejsza forma, ale to moja opinia, po prostu wolę wyższe serniki.
(przepis wg pani Doroty, koleżanki mojej mamy)

Składniki:
Spód:
- okrągłe biszkopty lub jakiekolwiek ciasto wg ulubionego przepisu
Masa:
- 2 duże śmietany 18 % (w kubkach o wadze 400g)
- 1 duży budyń waniliowy/śmietankowy (na 3/4l mleka)
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- skórka z dowolnych cytrusów (dałam cytrynową)
- aromat cytrynowy (opcjonalnie)
- ziarenka z 1 wanilii
Przygotowanie:
Spód tortownicy o przekątnej 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę biszkoptów.
W misce ubić na sztywno białka, dodając cukier. Ubijać, aż się rozpuści.
W drugim naczyniu wymieszać śmietanę z budyniem (proszek), skórką, aromatem i wanilią. (Polecam użycie miksera w celu uniknięcia ewentualnych grudek). Powstałą masę nie-serową delikatnie połączyć z białkami i wylać do przygotowanej uprzednio formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C (termoobieg). Piec ok. 50min i zostawić do ostudzenia w ciepłym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach.
Smacznego!

Uwagi:
1. Zamiast śmietany do ciasta z powodzeniem można użyć jogurtu greckiego (nie jogurtu naturalnego ze względu na rzadką konsystencję). Ważne jest, aby masa była dość gęsta, a nie 'popłynęła' w trakcie pieczenia.
2. Piekłam w tortownicy 22cm i moim zdaniem lepiej pasuje tutaj mniejsza forma, ale to moja opinia, po prostu wolę wyższe serniki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: