Udawany sernik

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Udawany sernik
(przepis wg pani Doroty, koleżanki mojej mamy)

3_003.JPG

Składniki:

Spód:
- okrągłe biszkopty lub jakiekolwiek ciasto wg ulubionego przepisu

Masa:
- 2 duże śmietany 18 % (w kubkach o wadze 400g)
- 1 duży budyń waniliowy/śmietankowy (na 3/4l mleka)
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- skórka z dowolnych cytrusów (dałam cytrynową)
- aromat cytrynowy (opcjonalnie)
- ziarenka z 1 wanilii

Przygotowanie:

Spód tortownicy o przekątnej 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę biszkoptów.
W misce ubić na sztywno białka, dodając cukier. Ubijać, aż się rozpuści.
W drugim naczyniu wymieszać śmietanę z budyniem (proszek), skórką, aromatem i wanilią. (Polecam użycie miksera w celu uniknięcia ewentualnych grudek). Powstałą masę nie-serową delikatnie połączyć z białkami i wylać do przygotowanej uprzednio formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C (termoobieg). Piec ok. 50min i zostawić do ostudzenia w ciepłym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach.

Smacznego!
icon_smile.gif


Uwagi:
1. Zamiast śmietany do ciasta z powodzeniem można użyć jogurtu greckiego (nie jogurtu naturalnego ze względu na rzadką konsystencję). Ważne jest, aby masa była dość gęsta, a nie 'popłynęła' w trakcie pieczenia.
2. Piekłam w tortownicy 22cm i moim zdaniem lepiej pasuje tutaj mniejsza forma, ale to moja opinia, po prostu wolę wyższe serniki.
 

Załączniki

  • 3_003.JPG
    3_003.JPG
    319.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A duża śmietana to ile gram
gruebel_2.gif
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
tak, chodzi o duże kubki- zaraz dopiszę, żeby było jasne
icon_smile.gif
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
tak, jest bardzo delikatny, ma konsystencję ptasiego mleczka.
icon_smile.gif

wydaje mi się, że można eksperymentować z dodatkami, wrzucić jakieś rodzynki, zmienić aromat, wyczarować polewę.
sam w sobie jest bardzo wdzięczny i tak, jak zauważyłaś, tani.
szczególnie, jeśli ma się do wykorzystania białka, reszta składników powinna być w każdym domu.
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Joanno, imho wszystkie ciasta typu sernik są oparte na tej samej koncepcji.
zresztą ta wersja jest, że tak powiem, bardziej 'dietetyczna', bo nie zawiera ani oleju, ani żółtek.
a to, który przepis komuś bardziej odpowiada, to już kwestia gustu.
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy