Od czasu do czasu zostaję zobowiązana do zrobienia czegoś bardziej dietetycznego i ma to być koniecznie drób. Oczywiście są zastrzeżenia, że musi być bez czosnku itp. Mój kurczak z nadzieniem, choć bardzo dobry, już zdążył się opatrzyć, a wybór dania zawęża się, ponieważ nikt, łącznie ze mną, nie lubi piersi kurzych pod żadną postacią. Akurat kupiłam bardzo ładny udziec indyczy i postanowiłam poeksperymentować.
Składniki
udziec indyczy bez kości 60 - 80 dkg
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera
cukinia
sól, pieprz
majeranek do smaku
natka pietruszki do posypania
Udziec po umyciu i wysuszeniu natarłam solą, pieprzem i majerankiem, następnie zrolowałam i obwiązałam kuchennym sznurkiem. Warzywa obrane (oprócz cukinii) pokroiłam w grube kawałki i wszystko włożyłam do rękawa foliowego, który zawiązałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włożyłam do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piekłam 1,5 godziny. Czas pieczenia wydawał mi się trochę długi, ale nie miałam żadnego punktu odniesienia, ponieważ robiłam to pierwszy raz i bałam się, żeby nie był twardy i łykowaty. Okazało się, że utrafiłam doskonale. Indyk był miękki, soczysty i aromatyczny od warzyw. Potrawa lekko strawna i bardzo smaczna.Można podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody albo puree, posypanymi drobno posiekaną nacią pietruszki.

Składniki
udziec indyczy bez kości 60 - 80 dkg
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 selera
cukinia
sól, pieprz
majeranek do smaku
natka pietruszki do posypania
Udziec po umyciu i wysuszeniu natarłam solą, pieprzem i majerankiem, następnie zrolowałam i obwiązałam kuchennym sznurkiem. Warzywa obrane (oprócz cukinii) pokroiłam w grube kawałki i wszystko włożyłam do rękawa foliowego, który zawiązałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włożyłam do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piekłam 1,5 godziny. Czas pieczenia wydawał mi się trochę długi, ale nie miałam żadnego punktu odniesienia, ponieważ robiłam to pierwszy raz i bałam się, żeby nie był twardy i łykowaty. Okazało się, że utrafiłam doskonale. Indyk był miękki, soczysty i aromatyczny od warzyw. Potrawa lekko strawna i bardzo smaczna.Można podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody albo puree, posypanymi drobno posiekaną nacią pietruszki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: